Точността на полиграфа е над 90%
Точността на полиграфа е над 90% / снимка: sxc.hu

Между 90 и 93% е точността на полиграфа. Това заяви експертът от Българската полиграфска асоциация Светослав Занев. Той обясни, че този процент зависи от професионализма на тези, които използват полиграфа, а у нас обучените за работа с подобна апаратура са едва 15 души.

Занев изложи като един от най-големите проблеми с полиграфа начинът, по който технологиите могат да определят вземането на решение от съда. По думите му ще дойде времето, когато подобна технология ще гарантира 100% точност и ще постави под въпрос има ли място за съда в процеса на разследване.

„Има ситуации, в които освен полиграфа, не може да бъде използвано никакво друго средство. Елементарно - вие давате на някого пари, а след това той твърди, че ви ги е върнал. Нямате никакви документи и какво правите в тази ситуация? Полиграфът е единственото решение", допълни той.

Относно подлагането на разпит на обучените професионалисти от ДАНС и опасността те да овладеят и да манипулират полиграфа, Занев коментира, че „и те са хора".

„Полиграфът се развива, той не е като преди 20 години. Тоест ако едните са професионалисти, другите трябва да бъдат много по-големи професионалисти от тях", каза експертът.

Друг проблем, който Занев изтъкна, касае злоупотреби с полиграф. Той обясни, че има случаи, когато използването на подобен уред може да бъде приложено, за да се прикрият определени оперативни действия.

„В много от случаите, примерно в Израел и Щатите, изследванията с полиграф се използват по-скоро за прикриване на определени оперативни действия, а не за разкриването им. Някой трябва да бъде запазен и най-лесният начин е той се провали на полиграфа и затова го хванахме. Има оперативна игра, свързана със сигурността при използването на полиграфа. Това е като шах-мат. Някой път един ход има ефект чак след петнадесет други хода", поясни Светослав Занев.