След неизвестните портрети на Левски и Хаджи Димитър откриха и литографията на Васил Априлов
След неизвестните портрети на Левски и Хаджи Димитър откриха и литографията на Васил Априлов / БГНЕС
След неизвестните портрети на Левски и Хаджи Димитър откриха и литографията на Васил Априлов
70514
След неизвестните портрети на Левски и Хаджи Димитър откриха и литографията на Васил Априлов
  • След неизвестните портрети на Левски и Хаджи Димитър откриха и литографията на Васил Априлов

Всички български училища, които носят името на Васил Левски и на Хаджи Димитър, ще получат от издателство „Просвета" копия от уникалните неизвестни досега литографии на двамата революционери, които бяха открити и реставрирани наскоро.

В ефира на Дарик директорът на издателството Никола Кицевски обяви национална инициатива за откриване и спасяване на останалите портрети на български възрожденски дейци, които са били част от специална колекция, поръчана във Виена от родоначалника на българското книгоиздаване Христо Г. Данов. Смята се, че именитият възрожденец е поръчал в австрийската столица и портрети на Христо Ботев, братята Кирил и Методий, Иларион Макариополски, Петко Славейков, Георги Раковски, Любен Каравелов, Константин Миладинов.

Никола Кицевски съобщи, че вече е открита и литографията на Васил Априлов. Ето какво каза още той за инициативата и за днешния 19 февруари - повод политиците често да посягат към харизмата на Левски:

Първо беше открит само портретът на Левски от Трифон Богданов, който е директор в едно училище в село Кавачево, Пазарджишко. Той ни го прати, намерил го на тавана. Ние го видяхме, уверихме се, че освен всичко друго е и много хубав портретът. Така ни хрумна общата идея да възстановим портретите, да размножим тези, които открием, и да ги раздадем на училищата, които носят името на съответния герой от нашата история.

Не мога да знам кой е рисувал тези литографии, не можахме да разберем, но от музея на „Христо Г. Данов" разбрахме кои са литографиите и призовахме училищата, училищните директори, учениците да участват в издирването. Засега обаче ни се обаждат граждани. Освен портрета на Левски открихме и на Хаджи Димитър, вече знаем и къде ес намира портретът на Васил Априлов. Така че много скоро ще го получим и ще можем да го реставрираме и да го покажем.

Такава е нашата политика. В случая всеки иска да покаже, че уж е близо до Левски, някои се и правят на новия Левски, а всъщност всеки иска да ограби миналото. Когато не може сам да си създадеш слава, сам не можеш да си създадеш харизма, ти посягаш към чуждата харизма, а най-харизматичната личност в нашата история е Левски.

Тази година е отбелязана с тефтерчето на Филип Златанов и тефтерчето на Цар Киро, вместо наистина да е годината с тефтерчето на Левски, където той е описвал колко маслини е изял, колко гроша е потрошил за обувки.

Философията учеше, пък и сега учи, че обстоятелствата създават личността, а личността след това може да промени обстоятелствата, но през последните двайсетина години България не е родила държавник, който да има визия накъде да води страната, волята да я промени и нито един от тези политици, които са ни ръководили, не е имал всички качества, за да постигне това. Някои може да са имали воля, но не са имали качествата да го направят. Други може да са имали качествата, но да са нямали морал. Защото това става и с морал".