С паневритмия дъновистите посрещнаха Божествената Нова година
С паневритмия дъновистите посрещнаха Божествената Нова година / снимки: БГНЕС
Божествената Нова година за дъновистите започва на 19 август
65974
Божествената Нова година за дъновистите започва на 19 август
  • Божествената Нова година за дъновистите започва на 19 август

С изгрева на слънцето днес в 6.35 ч. край Седемте рилски езера настъпи Божествената нова година за дъновистите, предаде БГНЕС.

Още преди 6.00 ч. обитателите на палатковия лагер край старата хижа „7-те рилски езера” се закатериха по пътеката към кухнята, за да се качат на молитвения връх. Стотици буквално „накацаха” върху скалите над първото езеро и с вдигната ръка зачакаха изгрева.

Десетки се бяха изкачили и на хълма над второто езеро, където очакваха първата зора на 19 aвгуст. Точно в 6.35 ч. малка дъга от слънчевия диск изплува от хоризонта, за да изгрее минути след това в пълния си блясък. Изгревът, известил настъпването на новата година за бялото братство, бе посрещнат с песни в чест на Учителя Петър Дънов, основал тук лятната си духовната школа.

Преди да посрещнат днес изгрева, почитателите на учението му снощи в 20.00 ч. го изпратиха на т.нар. „наряд”. Събрали се пак в района на кухнята с лице на запад, почитателите на бялото братство казваха молитви, формули, пяха песни.

Към 9.30 ч. тази сутрин край петото езеро - Бъбрека, заприиждаха първите дъновисти, приготвяйки се за космическия танц „Паневритмия”. За час край езерото се събраха стотици, които засияха с белите си дрехи, след като се преоблякоха.

Точно в 11.00 ч. музиката засвири и „белите братя” затанцуваха любимия танц на Учителя, наблюдавани от стотици по скалите на път за петото, шестото и седмото езеро. Според вярванията на Дънов, на 19, 20 и 21 август тук в района на 7-те езера се събират висши слънчеви същества, които не са по наш образ и подобие. Невидими от нас те решават важни проблеми на Вселената.

Паневритмията има три дяла. Първият съдържа 28 упражнения, вторият се нарича „Слънчеви лъчи”, а третият - „Пентаграм”. Запознатите с тази духовна наука разглеждат паневритмията като духовна практика, повлияваща благотворно физическото и духовното здраве чрез създаване на пълноценна връзка между силите на Духа, душата и тялото на човека. При практикуването й човек черпи от живите енергии на природата и влиза в синхрон с природния ритъм. Паневритмията съдържа дълбока философия - в нея чрез движение и музика са изразени ключови моменти от психическото и духовното развитие на човека. Тази практика е средство за самоусъвършенстване, разширение на съзнанието и придобиване на добродетели.

С паневритмия дъновистите посрещнаха Божествената Нова година
netinfo

Петър Константинов Дънов, наричан от последователите си Учителят или Беинса Дуно е българин, основател на религиозно-философско учение, което се самоопределя като „езотерично християнство” и окултизъм и което е смятано от българската държава за религиозно и е регистрирано от Дирекцията по вероизповеданията като отделно вероизповедание. Това учение в България е известно под името дъновизъм, а последователите му - дъновисти. Последователите му се наричат ученици на Всемирното Бяло Братство.

Според някои източници етимологията на името „Беинса Дуно” е със санскритски корени и според една от интерпретациите може да се преведе като Този, който носи доброто чрез слово. Според други негови последователи, името е с корени в така наречения ватански език, който според Дънов е първичният протоезик на човечеството. Самите последователи на Дънов не са единни в тезата за произхода на името. Теологът Светослав Иванов твърди: „Беинса Дуно е окултно име, отразяващо духовното и творческо взаимодействие между Господ, Учителя - Петър Дънов и учениците Му при съвместна работа върху Словото, музиката и Паневритмията”.

През лятото на 1929 г. Дънов за първи път извежда своите последователи и ученици на лагер край Седемте рилски езера. На 21 септември 1930 г. открива ново течение на своите проповеди, наречено неделни утринни слова, които продължават до април 1944 г. От 1934 г. започва работа върху паневритмията - цикъл от двадесет и осем упражнения, съставени от мелодия, текст и пластични движения. По-късно към нея добавя упражненията „Слънчеви лъчи” и „Пентаграм”. На 27 декември 1944 г. Учителят напуска физическия свят. (БГНЕС)

Най-голямото българско вероизповедание като практика и то създадено от българин е Бялото братство, разказва пред Дарик Андрей Грива, трето поколение последовател на Петър Дънов. Чуйте аудиофайла