През 2012 г. България ще има регистър на хората с увреждания
През 2012 г. България ще има регистър на хората с увреждания / снимка: Sofia Photo Agency, архив
През 2012 г. България ще има регистър на хората с увреждания
38335
През 2012 г. България ще има регистър на хората с увреждания
  • През 2012 г. България ще има регистър на хората с увреждания

Догодина България вече ще има регистър на хората с увреждания в страната, това съобщи в ефира на Дарик изпълнителният директор на Агенцията за хората с увреждания Минчо Коралски. Той прогнозира, че регистърът ще покаже близък процент като този в Европа, където средно около 20 на сто от населението е с увреждания. Според Минчо Коралски едва когато има ясна картина за броя и типа увреждания може да се прави реална политика в тази сфера. По думите на адвокат Мариета Димитрова от Българския център за нестопанско право в страната ни липсва координация между системите, които предоставят здравни, социални и образователни услуги на хората с увреждания. Проблем според нея е липсата на точната информация за тези хора:

„Ние не знаем колко деца в страната страдат от детска церебрална парализа. Нормативните актове сочат такъв регистър да поддържа Агенцията за хората с увреждания. Такъв към момента няма. И това води до обсурда по чисто статистически данни децата с церебрална парализа да са между 3000 и 10 000, родителите говорят за 15 000, а ако видите клиничните пътеки за 2011-а има 2357 хоспитализации по една от основните физикални клинични пътеки“, обясни адвокат Димитрова.

„Пет години – може да ви изглежда смешно – аз обяснявах, че без информация не може да се прави политика. Радвам се, че най-накрая това беше чуто. Кандидатствахме и бяхме одобрени по ОП „Човешки ресурси“ за изграждане на този регистър, който ни е вменен по закон. Съгласно тази програма през 2012 година ние ще имаме тази информационна система, която ще свързва всички институции, имащи отношение към хората с увреждания и ще ни позволи да правим реална политика. В Европа става въпрос за 20 на сто от население на Европейския съюз. Като имам предвид състоянието на нашите социални системи и качеството ни на живот в сравнение с другите страни от Европа едва ли този процент е по-малък. При население от 7,5 млн. души, значи около 1,5 млн. души са хората с увреждания, ако приемем този процент за валиден и за България“, каза Минчо Коралски.

Вместо да се прикриваме зад тезата, че едва ли не половината от хората с увреждания в България били менте, как едва ли не било по-лесно да си вземеш документ от ТЕЛК за инвалидност, отколкото който и да е друг документ – нека да използваме капацитета си, добрите европейски практики и нашата традиция, която имаме от миналото, коментира още Минчо Коралски.

Според адвокат Мариета Димитрова е нужно е да променим отношението си към концепцията „увреждане”. „Това, че един човек има увреждане, не означава, че той не може. Цялата система и законодателна и като политика трябва да е фокусирана върху неговия ресурс, за да може с подкрепата и услугите, които ще му се предоставят, да му се даде възможност да се развие този ресурс”, добави тя.