/ Dariknews.bg
Идва поколение присъстващи бащи, споделя детският психолог Димитрина Проданова
Превод от детски: Мама е за учене, тати - за игра
94908
Превод от детски: Мама е за учене, тати - за игра
  • Превод от детски: Мама е за учене, тати - за игра
Идва поколение присъстващи бащи, ангажирани с децата в еднаква степен с майките. Това каза пред Дарик детският психолог Димитрина Проданова. Тя представи книгата си "Превод от детски - как да спасим децата от възрастните и обратно".
 
"Мама е за учене, тати за игра. Обикновено децата очакват от бащите екшън, динамика, очакват бащата да е този, който ги извежда навън. Фройд има една мисъл, че децата имат най-много нужда не от майка, а от баща, по три причини - да ги спаси от собствените им страхове, да ги спаси от страховете им от външния свят и да ги спаси от майката", коментира тя.
 

Dariknews.bg


"Майките са склонни да затварят децата в златни клетки, в които уж всичко е уютно и предвидимо. Но в същото време детето има нужда някой да отвори тази клетка и да го пусне вън. Зоната на комфорт не е нещо, което може да те развива", заяви психологът.
 
Майките общуват с децата си по универсален модел

"Много често, особено в ранните години, майките са склонни да бъдат свръхкритични и към татковците и да не ги допускат да присъстват толкова активно в живота на децата си. Хубавата новина е, че все по-често бащите стават толкова обгрижващи и загрижени", сподели още пред Дарик Димитрина Проданова.
 
"На майките наистина им е много трудно днес. Това не е патриархално време, в което майките си седят в къщи, а бащите работят. Но истината е, че няма значение колко време прекарваме с децата си, като време", признава специалистът.
 

Димитрина Проданова
Darikradio.bg


"За тях времето тече по различен начин, те усещат наситеността на общуването. Една работеща майка може да има половин час за своето дете, но тя така ще го насити този половин час и детето ще помни какво е правило със своята майка. Децата помнят как са карали колелета с родителите си, как са ходили заедно на планина", разясни Проданова.