литиево-йонна батерия
литиево-йонна батерия / ThinkStock/Getty Images
През 1989 година Джон Гууденъф работи по проект, използващ иновативен начин за производството на батерии с по-висок волтаж и по-малък размер. След като доказва, че е възможно да бъдат произведени такива, той дава началото на нова епоха в преносимото захранване – литиево-йонната батерия, съобщава СофтУни.

Това е типът батерия, която използваме ежедневно в компютрите, телефоните, електрическите инструменти и безброй други устройства, които приемаме за даденост.

Възможно ли е мобилен телефон да се самовзриви?

Но докато производителността на електронните ни устройства се увеличава, нуждата от по-добър източник на енергия става все по-належаща. С това предизвикателство е готов да се сблъска Джон Гууденъф, който на 94-годишна възраст вече работи по следващата голяма иновация в света на батериите.

Иновативната технология за изграждане на клетките включва стъклени електролити, които имат над 3 пъти капацитета на познатите ни до момента технологии. Стъклените батерии също не страдат от нашумелите проблеми, които карат литиево-йонните батерии да прегряват или експлодират, правейки ги в пъти по-безопасни.

Samsung Galaxy Note 7 се запали на самолет в Япония

Според създателят й тази нова технология може да доведе не само до по-добри и по-надеждни батерии за телефоните, компютрите и другите устройства от ежедневието ни, но може да направи и други навлизащи технологии - като електромобилите, достъпни за всички.

Засега работата по проекта е наполовина завършена, като лабораторните тестове, проведени до момента, дават доста обнадеждаващи резултати.