Предлагат стих от Шандор Петьофи за проекта Поезия на стената
Предлагат стих от Шандор Петьофи за проекта Поезия на стената / netinfo

Стенописът "Свободата, любовта", посветен на едноименното стихотворение от Шандор Петьофи, ще бъде открит утре, съобщиха от Унгарския културен институт.

На церемонията край сградата на Седмо училище "Свети Седмочисленици", върху чиято фасада е изпълнен стенописът, ще присъстват столичният кмет Бойко Борисов и посланикът на Унгария у нас Йеньо Фалер.

Произведението е реализирано със средствата на Унгарския културен институт в София и със съдействието на Националната художествена академия. Той e единайсетата творба от международния проект "Поезия на стената".

Автор на новия обект е проф. Олег Гочев - ръководител на специалност "Стенопис" в академията. Чрез ярки символи стенописът разкрива понятия, емблематични за творчеството на Петьофи, който е известен у нас като "унгарския Ботев": сините криле на свободата; червеното сърце на любовта; кръст на саможертвата; колелото на живота и слънчевите лъчи.

Визуалната идея показва близостта между унгарския и българския народ: историческите аналогии в тяхната съдба, сходните черти в националния им дух и ценностна система, общата им любов и стремеж към национална независимост.

Реализираните досега в София стенописи от "Поезия на стената" са на Белгия, Великобритания, Дания, Германия, Гърция, Люксембург, Полша, Португалия, Холандия, Швеция.