Почетоха паметта на Теодора Захариева със 101 свещи във формата на сърце
Почетоха паметта на Теодора Захариева със 101 свещи във формата на сърце / netinfo
Почетоха паметта на Теодора Захариева със 101 свещи във формата на сърце
69284
Почетоха паметта на Теодора Захариева със 101 свещи във формата на сърце
  • Почетоха паметта на Теодора Захариева със 101 свещи във формата на сърце

101 свещи горяха под формата на сърце, в памет на големия борец за правата на пациентите Теодора Захариева, която изгуби неравната битка с рака на тази дата преди две години.

Градинката пред столичната църква „Св. София" тази вечер събра приятелите на покойната Захариева, които и отдадоха няколкоминутно мълчание, хванати за ръце.

Първата онкоболна пациентка, успяла да осъди държавата за забавени лекарства, си отиде от този свят, преди да навърши 46 години.

„На тези, които сме тук, а предполагам и на много други хора, Теди продължава да им липсва. Тя беше голям източник на енергия, символ на гражданското общество. Фактът, че и миналата, и тази година - въпреки лошото време, се събраха толкова хора, значи, че Теодора е един прекрасен човек. Тя продължава да живее във всеки един от нас. Даде пример за будна гражданска съвест, трябва просто да последваме примера й", разказа Асен Георгиев от Центъра за защита на правата в здравеопазването.

По думите му въпреки усилието на управляващите да разбият доверието между лекари и пациенти и да прехвърлят вината за лошото състояние на здравеопазването, няма да успеят.

„Убеден съм, че доверието го има и все повече ще се засилва. Това ни завеща Теодора Захариева", допълни Георгиев.