Перник отбеляза с молебен петата годишнина от силното земетресение
Перник отбеляза с молебен петата годишнина от силното земетресение / Dariknews.bg
Молебен за благоденствие и курбан за здраве събра жителите на Перник за пета поредна година след голямото земетресение през май 2012 г. Пред храма "Св. Иван Рилски" службата отслужиха отец Борис, отец Николай и отец Людмил. Те отправиха молитва за защита на Перник и благодариха, че земетресението не е отнело човешки живот. Благодарност беше отправена и към всички светци, които православната църква чества през май. След светия ритуал бяха раздадени и 250 порции курбан за здраве на жителите на общината.
 
На молебена присъстваха кметът на общината Вяра Церовска и заместниците й, общински съветници и миряни, дошли да отправят своите молитви за здраве.

Перник отбеляза с молебен петата годишнина от силното земетресение
Dariknews.bg

"Перничани са силни хора и всички заедно успяхме да надживеем този стрес, който преживяхме заедно на 22 май, преди пет години", сподели кметът Вяра Церовска. Тя посочи, че има още средства, които Междуведомствената комисия дължи не само за общински обекти, но и на гражданите.
 
"Някои от тези искания са в Административен съд. Все още има сгради, които в момента се ремонтират, като пример мога да посоча недовършеното училище в село Богданов дол. Важно е обаче, че хората са живи и здрави, тези дела ще приключат, надявам се с успех за гражданите", допълни Церовска.

Перник отбеляза с молебен петата годишнина от силното земетресение
Dariknews.bg

По думите й, поисканите като обезщетение за разрушените сгради от природното бедствие са около 45 млн. лв., а получените в общината са 26.5 млн. лв., което е около 55% от средствата, които перничани очакват да получат.
 
"14.8 млн. лв. са за частни сгради и постройки, а около 8 млн. лв. са парите, отпуснати за обществени сгради - училища, читалища, детски градини. Бяха изградени и две нови детски заведения - в градския парк на Перник и в град Батановци. Близо 800 хил. лв. са дадени за черквите в региона", допълни Церовска.
 
По-късно днес с курбан за здраве се отбеляза годишнината от земетресението и в центъра на село Дивотино, което беше едно от най-пострадалите села в Пернишко. По време на службата, на която присъстваше и кметът на населеното място Румен Сергиев, отец Людмил отправи апел към всички жители на селото, които имат възможност да дарят средства за закупуване на икони, за да може по-бързо да се изгради иконостаса в местната черква "Рождество Христово".

Перник отбеляза с молебен петата годишнина от силното земетресение
Dariknews.bg