Отбелязват годишнина от Илинденско-Преображенското въстание в Петрова нива
Отбелязват годишнина от Илинденско-Преображенското въстание в Петрова нива / снимка: БГНЕС, архив

110-тата годишнина от Илинденско-Преображенското въстание се отбелязва тържествено тази вечер в местността Петрова нива. Това съобщиха от Община Малко Търново.

Общината заедно със Съюза на тракийските дружества в България, Регионалния съвет на тракийските дружества-Бургас и дирекция Природен Парк „Странджа” са организатори на тържествата. Официалното откриване започва със заупокойна молитва в памет на загиналите преображенци и тържествена заря проверка.

На празника тази вечер ще присъства председателят на Народното събрание Михаил Миков. В 20.30 ч. той ще приеме рапорта на командващия тържествената проверка и ще произнесе слово по случай 110-та годишнина от историческото събитие. Вицепрезидентът Маргарита Попова, външният министър Кристиан Вигенин, депутати са сред очакваните гости тази вечер на историческата местност Петрова нива.

По повода са организирани научна конференция, мемориален пробег, възстановка на конгреса от 1903 г. в тази местност, възпоменателно тържество пред мемориала, заря-проверка и празничен концерт. В 19.30 ч. в храма-костница „Света Петка” ще бъде отслужена и заупокойна молитва от Сливенския митрополит Йоаникий.

На 29 юни 1903 г. в местността Петрова нива се взема решение за обявяване на въстание. В конгреса участват над 300 души делегати, войводи и четници. За Главно боево тяло на въстанието са избрани Михаил Герджиков, кап. Стамат Икономов, Лазар Маджаров, а за началник на всички въоръжени сили - Георги Кондолов.

Въстанието в Странджа избухва на 6 август - в деня на Преображение Господне. За няколко дни Странджа е освободена и се провъзгласява Странджанската Република. Цели 26 дни трае епичната борба на няколко хиляди зле въоръжени въстаници срещу 40-хилядна редовна турска армия и безчислен башибозук. Опожарени са над 60 села, хиляди старци, жени и деца са избити или отвлечени.

През 1958 г. по инициатива на Тракийските дружества в България на поляната, където е проведен конгресът е построен паметник в памет на загиналите герои. Зад паметника е вградена костница, където са преместени костите на войводата Георги Кондолов, който умира в едно от първите сражения. През 2003 г. в чест на 100-годишнината на въстанието е построена църква, наречена Света Петка.

През 2003 г. в чест на 100-годишнината на въстанието е построена църква, наречена Света Петка. На Петрова нива има музейна експозиция със снимки, оръжия, документи от освободителните борби на българите от Тракия и Македония.

По повод 110-ата годишнина от Илинденско-Преображенското въстание посетителите на Националният военноисторически музей ще могат да изгледат филм с живите истории на наследниците на сражавалите се въстаници. Във филма спомени за героизма на предците си разказват - Тодор Горов, Никола Петров и Тодор Ненчов, преки потомци на участници в Преображенското въстание.