/ Guliver/Getty Images
До края на годината 24 българчета ще посетят Европейската организация за ядрени изследвания
Над 2800 български ученици и 536 учители по природни науки са преминали обучения в Европейската организация за ядрени изследвания (ЦЕРН) от 2011 г. насам. Там те са се запознали с работата и научните експерименти на ЦЕРН и са имали лабораторни упражнения, съобщи пресцентърът на Министерството на образованието и науката.

Учителка от Кубрат разгледа Големия Адронен Колайдер

От тази година научната организация започва нова програма за двуседмично обучение на ученици - лауреати от национални и международни олимпиади. България ще е една от петте държави, които ще се включат пилотно, като до края на годината 24 българчета ще посетят ЦЕРН. Това е станало ясно днес на среща на министъра на образованието и науката проф. Николай Денков с генералния директор на ЦЕРН Фабиола Джианоти.
 
По време на разговора двамата са обсъдили възможността да се изготви оценка на участието и приноса на българските учени в провежданите експерименти на Европейската организация за ядрени изследвания.

Български физици, математици и инженери участват в различни проекти, като изграждането на един от четирите детектора на Големия адронен колайдер и в експеримента CMS, благодарение на който бе открита "божествената частица" Хигс бозон.
 
Трима учители от област Хасково гостуваха в ЦЕРН

Учените ни са част от екипа, който прави експеримента "ИЗОЛДЕ" на протонния синхротронен ускорител за създаване на различни радиоактивни изотопи. Те се използват за експерименти в атомната и ядрената физика, материалознанието и науките за живота. Българските специалисти са се включили и в амбициозния проект "GRID" за създаване на глобална компютърна мрежа с разпределени ресурси за съхранение, обработка и анализ на данни от експериментите на Големия адронен колайдер.

На днешната среща на министър Денков с Фабиола Джианоти е коментирана идеята за създаване на инкубатор за стартиращи фирми в "София Тех парк", в които да се използват нови технологии и иновации, разработени в ЦЕРН. С помощта на организацията са направени девет такива инкубатора в Европа. Сред дискутираните теми са били още създаването на регионален център за адронна терапия и център за биоинформатика в България.

Какво се крие зад стените на ЦЕРН - разказът на учителката Камелия Пенчева

Фабиола Джианоти е в България за редовното заседание на Европейския комитет за бъдещи ускорители, чийто домакин е Министерството на образованието и науката. По време на визитата си в София Джианоти ще се срещне с президента Румен Радев, с министър-председателя Огнян Герджиков, с председателя на БАН акад. Юлиян Ревалски, с ректора на Софийския университет проф. Анастас Герджиков и с ученици и учители от Националната природо-математическа гимназия в София.