Учени от ЦЕРН за пръв път измериха оптичния спектър на атом антиматерия
Учени от ЦЕРН за пръв път измериха оптичния спектър на атом антиматерия / Guliver/Getty Images, архив

Измерване на оптичния спектър на атом антиматерия за пръв път беше осъществено от Европейската организация за ядрени изследвания ЦЕРН, информират Асошиейтед прес и ТАСС. Агенциите цитират съобщение на пресслужбата на ЦЕРН.

Изтъква се, че полученият от сътрудниците на изследователския експеримент АЛФА резултат е плод на над 20-годишен труд. Учените наблюдавали спектралната линия в атом антиводород, което за пръв път им позволило да сравнят светлинните спектри на материята и на антиматерията.

Какво се крие зад стените на ЦЕРН - разказът на учителката Камелия Пенчева

Станало видно, че антиводородът притежава оптичен спектър, аналогичен на водорода. Този резултат потвърждава Стандартния модел на физиката на елементарните частици, според който водородът и антиводородът трябва да имат идентични спектроскопични характеристики.

Големият адронен ускорител в ЦЕРН търси тъмната материя

За да бъде изследван атомът на антиводорода, той трябва да бъде "уловен". Да се преместват и улавят антипротони или позитрони е лесно, тъй като те са заредени частици", поясни официалният представител на експеримента АЛФА Джефри Хангст. „Но когато комбинирате тези две частици, тогава се получава неутрален антиводород, който е много труден за улавяне. Поради тази причина ние създадохме специален магнитен "капан".

Измерването на оптичния спектър на антиводорода се оценява от ЦЕРН като важна крачка по пътя на изследванията на антиматерията с висока точност.

Източник: БТА