Мичо Димитров получи приза Музикант на годината
Мичо Димитров получи приза Музикант на годината / DarikNews.bg, Ваня Трингова, Дарик Пловдив

Световноизвестният цигулар - пловдивчанинът маестро Мичо Димитров, бе удостоен с приза Музикант на 2013 година в класацията за класическа музика „Алегро виваче".

Снощи в препълнената до краен предел 6 зала на НДК той получи уникалната награда.

Маестро Димитров бе удостоен със статуетка, дело на скулптора Христо Илиев.

Изключителният успех на пловдивчанина бе допълнен и от наградата за Ансамбъл на годината, която отиде при смесения камерен хор на АМТИИ Гаудеамус".

В категория "Дебют" наградата отиде при младия виртуоз Елин Колев, който живее в Германия и от години се изявява изключително успешно по световните сцени. Наградата за "Активна творческа дейност" бе връчена на тенора Марио Николов, директор наНационалния музикален театър „Стефан Македонски". Призът за цялостно творчество бе връчен посмъртно на диригентката Венета Вичева, дългогодишен ръководител на хор „Родни звуци" в Шумен. В категория "Премиера" наградата отиде при Софийската народна опера за представлението „Пръстенът на Нибелунга", а за "Музикален проект на годината" - на Венета Нейнски за проекта „Концерти на възглавници".

Всички лауреати зарадваха публиката с изпълненията си, на които партнираха великолепните музиканти от камерния ансамбъл "Софийски солисти" с диригент маестро Пламен Джуров.

Най-ефектно бе изпълнението на хора на валкириите от операта на Вагнер „Пръстенът на Нибелунга".

Маестро Мичо Димитров изсвири „Циганка" от Равел и станалата негова запазена марка „Севдана" от Георги Златев-Черкин, а залата избухна в неспирни аплодисменти.

Развълнуван, музикантът заяви, че през годините е бил носител на много наши и международни отличия, но тази награда му е особено скъпа, защото зад нея стои любовта на публиката, а не на комисия или жури.

Допитването за наградата „Музикант на годината" се провежда от 1991 година насам.

Големият музикант ще има концерт в Пловдив на 21 юни в рамките на юбилейното издание на Международния фестивал на камерната музика.

Други новини от Пловдив