Медии, издатели и евродепутати заедно за решаване на случая с медиците
Медии, издатели и евродепутати заедно за решаване на случая с медиците / Снимка: Sofia Photo Agency, Камелия Атанасова

Представители на Съюза на българските национални медии, Съюза на издателите и новоизбрани български евродепутати се срещнаха, за да обсъдят общи действия в подкрепа на каузата за освобождаването на българските медицински сестри в Либия.

Евродепутатът Илияна Йотова каза, че тя и колегите и се надяват с общи усилия на първата голяма пленарна сесия във Страсбург, в средата на месеца да инициират голяма пресконференция с участието на повече представители на европейски медии, с авторитети от различните политически групи в ЕП и с главни редактори на български медии. Идеята е след тази пресконференция с помощта на евродепутатите и медиите да бъдат убедени европейските правителства в невинността на българките, а тези правителства от своя страна да изградят онази политика спрямо Либия, която действително ще помогне за освобождаването на нашите сънароднички, допълни още Илияна Йотова.

По думите на генералния директор на БТА Максим Минчев на тази първа среща представители на Съюза на българските национални медии, Съюза на издателите и първите български евродепутати са заявили готовност да работят заедно.

Преди около десетина дни, на Третата световна среща на българските медии в Рим беше приета декларация, която има задача не само да изведе кампанията извън България, но и да активизира повече световното обществено мнение и най-вече богатите хора в света, които да се ангажират с решаването на проблема на по-бедните държави, в случая, проблемът с болестта СПИН, който в Африка и в Либия придобива невероятно широки размери, каза Максим Минчев.

Според Илияна Йотова тази среща сбъдва общото усещане и мечта на всички, които са участвали в евроизборите за това, че по националните приоритети ще се работи съвместно и усилията могат да бъдат обединени, независимо от това кой от коя политическа сила е излъчен.