Марио Варгас Льоса: Хората, пропити от литература, се манипулират много по-трудно
Марио Варгас Льоса: Хората, пропити от литература, се манипулират много по-трудно / снимка: БГНЕС

Хората, пропити от литература, много по-трудно могат да бъдат манипулирани и излъгани. Това заяви испанско-перуанският писател Марио Варгас Льоса, който беше удостоен с титлата Доктор хонорис кауза от Софийския университет "Св. Климент Охридски", съобщава БТА.

Като носител на Нобелова награда за литература, той изтъкна важната роля на книгите и четенето за развитието на едно общество. Благодарение на литературата сме излезли от пещерите и сме стигнали до звездите, отбеляза именитият писател. Според него четенето ни позволява чрез културните различния на всяка нация, да разберем, че все пак имаме едно общо равенство - човешкото чувство, и то се проявява във всяка една добра литература.

Отбелязвайки многостранния принос на литературата, Марио Варгас Льоса посочи, че тя помага и да опознаем богатството на собствения си език. Без нея дори любовта не би достигнала онзи фин израз чрез романтиката и еротиката, смята писателят. По думите му четящият човек също така има по-малко предразсъдъци. Затова той призова, колкото и да са заети в ежедневието си, всички да се опитат да намерят време за книгите. Литературата не е просто хоби като играта на карти, четенето е едно участие на интелект и емоция. Тя ни помага да се докоснем до други светове и да обогатим собствения си живот, заяви Марио Варгас Льоса. Той е определян като писателят с най-всеобхватно творчество на испански език на своето поколение и една от най-значимите фигури в испанската и в испанско-американската литература на 20-и и 21-ви век.

Творчеството на Марио Варгас Льоса - член на Испанската кралска академия, му е донесло престижни награди за литература на испански език, между които наградата "Сервантес", наградата "Принцът на Астурия", а през 2010 г. му е присъдена Нобеловата награда за литература. Варгас Льоса е автор на 17 романа, преведени на различни езици.