/ iStock/Getty Images
Кошмарите при хората на средна възраст могат да се окажат ранни симптоми на деменция, съобщава „Дейли мейл“. Според учени от университета в Бирмингам откритието им може да помогне на пациентите в начален стадий.

Около 850 000 души във Великобритания и 6 млн. в САЩ са засегнати от деменция. 

Според учените лошите сънища може да бъдат нещо обичайно в продължение на дълги години, дори на десетилетия, преди паметта да започне да отслабва. Д-р Абидеми Отаику, който изследва риска от деменция, казва, че кошмарите в средната възраст може да бъдат приети като индикатор доколко рисков е даден пациент. Ранното откриване на заболяването е важно за забавянето на процеса.

Здравословното хранене и редовните физически упражнения снижават риска от деменция. 

Изследването, засягащо връзката между сънищата и деменцията, е публикувано в специализираното издание "иКлиникалМедисин". Направено е проучване в две части. 

В първата част на проекта 650 души на възраст между 35 и 64 години, без деменция, са проследявани средно 9 години. Те са правили тестове за памет в началото и в края на периода. Доброволците са разпитвани за нощния си режим, както и дали сънуват кошмари. Подробностите от тестовете за памет са използвани за проверка на това колко бързо ерозира мозъкът им.

Ефектът от отслабването на мозъка – когнитивен спад, е естествена последица от остаряването. По-бързият спад на когнитивната функция може да бъде предвестник на деменцията. 

Във втората фаза на проучването са изследвани повече от 2 600 души над 80 години. Никой от тях първоначално не е страдал от деменция. Те са проследявани средно пет години. Доброволците са давали информация за кошмарите си. Вместо да правят тестове за памет, са проверени резултатите от медицинските им изследвания, за да се установи дали доброволците не са диагностицирани с деменция. 

Хората на средна възраст, които сънуват кошмари два пъти седмично, показват четири пъти по-значим когнитивен упадък в сравнение с тези, които не страдат от кошмари.

Пациентите над 80-годишна възраст, които сънуват кошмари, са с два пъти по-висок риск от развитие на деменция. 

Все пак учените не вярват, че кошмарите, от които страдат редовно 5 процента от възрастните хора, причиняват деменция. Теорията им гласи, че вероятно кошмарите са косвен ефект на невродегенерация в десния фронтален лоб. 
БТА