Изповедта на сперматозоида Петърчо и яйцеклетката Янка
Изповедта на сперматозоида Петърчо и яйцеклетката Янка / netinfo

Историята на сперматозоида Петърчо и яйцеклетката Янка - приказка за зачатието. Сперматозоидът Петърчо жадува да се срещне с яйцеклетка Янка, но „враждебни сили” пречат тази среща да се осъществи. Как могат да бъдат преодолени проблемите и Петърчо и Янка да заживеят заедно като един ембрион, разказва в рубриката „Доктор – ох, боли!” д-р Георги Стаменов, акушер-гинеколог, шеф на Центъра по репродуктивно здраве „Надежда” към клиника „Малинов”, важен член на фондация „Надежда” и автор на бестселъра – книгата „Надежда за дете”, една книга, която описва всичко, което ви предстои, ако решите да си имате бебе, но имате някакви проблеми, които ви пречат това да стане по естествения начин.

Пишеш в книгата си, че мразиш думата стерилитет, защо?

Никога не я употребявам, дори и в научни форми, защото самата дума съдържа някаква празнота, някаква стерилност. Изглежда ми като чиста, немебелирана стая, поне така си я представям. Самият проблем е пълен с емоции, с надежди, разочарование – тази дума ми звучи не на място.

Към днешното интервю имам два подхода: да започнем с по-традиционния – да вземем един учебник по биология, или още по-образно да го опишем, което и ти си направил в книгата „Надежда за дете”, изповедта на един сперматозоид, да го наречем Петърчо, и изповедта на една яйцеклетка, да я наречем Янка. Опиши ни какво прави Петърчо?

С една дума казано – бори се. Защото животът от създаването на сперматозоидите до осъществяването на тяхната биологична роля – оплождането на яйцеклетката, това е борба и един много тежък и нелек път, към който всички се стремят, да осъществят една мисия. Когато я писах тази глава, се опитах да обясня и на читателите, дано да е станало ясно. Милионите сперматозоиди, които има в еякулата на мъжа, по всички вицове звучат като състезание…

Най-бързият печели?

Всъщност това е обратното. Всичките работят за каузата на един. Всичките правят възможното – гинат, проправят път, създават условия, накрая да отиде един и да „забие знамето”.

Какво прави Янка в това време. Тя си седи в „апартаментчето” и чака Петърчо?

Не е точно така. При нея също е много тежко. Тя освен, че трябва да се пребори, за да стане една от многото… Една жена се ражда с около 1 милион незрели яйцеклетки в детството си. Ако сметнеш всички цикли, до овулация достигат само няколко хиляди. Всичките други загиват.

Възможно ли е това „апартаментче”, за което споменавам, да е затвор?

Пътят между сперматозоид и яйцеклетка може да е затворен, както са тръбите. Самият фоликул, в който живее и се надява на успех яйцеклетката, не успява по някой път да се разпуска навреме и става затвор за нея. В други случаи дългоочакваната среща се осъществява между сперматозоид и яйцеклетка, получава се ембрионът и той започва да пътува към матката, но нещо му се случва по пътя или го чакат „враждебни сили”, или пък в самата матка не го чака нищо добро и той не успява да се имплантира, изобщо голям екшън е зачеването. Но нека това не плаши хората. Веднъж гледах научнопопулярно предаване и го гледах с хора, които не са професионалисти, една от дамите възкликна: „Не съм си представяла, че е толкова трудно да забременееш”. Това е естествен процес, който е заложен в нас, въпросът е, че понякога не се получава и трябва да има малко помощ.

Прочетох в книгата ти „Надежда за дете”, че прекалената употреба на кафе може да доведе до проблеми при мъжа, наистина ли е така?

Трябва да кажем всичко, което е. Аз самият съм пушач, но съм писал за тютюнопушенето. Всичко това влияе зле. Там е работата, че аз го казвам и на пациентите. Отказването на цигарите може да донесе много плюсове и може да се решат очакваните проблеми, но това не е универсалната рецепта.

Когато една двойка имат проблеми със зачеването има ли виновен в един такъв случай?

Не, в нашата работа го разглеждаме това като проблем на двойката. Двойката е едно цяло. Те са едно цяло и проблемът е общ. Ако има проблем само в единия, според тях, или няма проблем в другия, това означава, че няма двойка.

Какво можем да добавим към тези причини за проблемите и при мъжа, и при жената. Кои са опасностите, от които трябва да се пазят хората, освен ако не е генетично?

Като цяло, особено на по-младите приятели мога да кажа, да живеят малко по-здравословно, да обръщат повече внимание на спорта и на чистия въздух, без за прекаляват нито с едното, нито с другото. Да бягат от лошите органични вещества – наркотици, тютюни, но в крайна сметка, за да си един нормален човек не трябва да си аскет. Човек може да си позволи всичко, но не трябва да прекалява. Съветът ми е да бъдат по-близо до природата, въпреки че аз не зная в София как човек може да го осъществи това.

Аз те разбирам много добре, да правим секс в Борисовата градина?

Това може да носи емоционално добри изживявания, но едва ли това ще подобри зачеването.

Къде хората могат да те открият?

Адресът на клиника „Малинов” е: бул. „Гоце Делчев” 46, телефонът е 965 56 40, винаги могат да се обадят и там ще получат подробна информация.