Ирина Бокова провери опазването на Големия бариерен риф в Австралия
Ирина Бокова провери опазването на Големия бариерен риф в Австралия / снимка: Guliver/Getty Images

Генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова посети Големия бариерен риф в Австралия, за да провери лично как се стопанисва зоната, определена като Световно културно наследство, съобщи пресслужбата й. Посещението е в момент, когато се разрастват притесненията, свързани с рифа, който експерти определят като застрашен от климатични промени, замърсяване и други изменения в околната среда, които правят дългосрочното планиране абсолютно необходимо.

Бокова посети места около остров Хамилтън в архипелага Уйтсъндей и се срещна с местни туристически лидери и официални лица, както и с част от пазачите, отговарящи за опазването на рифа от незаконни дейности. Тя беше придружавана от министъра на околната среда на Куинсланд Андрю Пауъл, заместник-министъра на държавния департамент по околна среда Кимбърли Трипс и изпълнителния директор на Морския национален парк „Голям бариерен риф" Ръсел Ретчет.

Водените разговори варираха от темата за локални регулации относно въздействието на глобалното затопляне върху кораловите рифове, както и вече взетите мерки за ограничаване на замърсяването и подобряване на състоянието на водите.

Бокова определи като продуктивни разговорите с австралийските власти. Тя приветства решението на министъра на околната среда Грег Хънт да обяви за незаконно изхвърлянето на изкопна земя в зоните на рифа. „Правителството е започнало да се вслушва в международните притеснения и това е много окуражително", заяви генералният директор на ЮНЕСКО.

Големият бариерен риф е признат за част от световното културно наследство през 1981 г. Той е един от 19 такива обекта на австралийския континент.

Бокова беше в Австралия по повод Световния конгрес на парковете, организиран от Международната организация за опазване на природата.

Конгресът е организиран от Международния съюз за запазване на природата, който е един от консултативните органи на Комитета за световно наследство на ЮНЕСКО. Той се провежда на всеки 10 години и е смятано за най-влиятелното световно събиране на специалисти в областта на управлението на защитените територии.

Изданието тази година беше фокусирано върху темата: „ Парковете, планетата и ние - източник на вдъхновение" и основната роля на коренното население в управлението на тези обекти.

На сесия при откриването на конгреса Ирина Бокова отправи призив към международната общност за „възстановяване, съживяване и запазване на един от най-ценните ресурси на планетата - защитените зони". Според нея„защитените територии са важно средство за запазване на глобалната околна среда и на някои от най-големите заплахи, пред които сме изправени"..

Бокова подчерта ролята, която оказва ЮНЕСКО и Световната мрежа на биосферните резервати в областта на опазването на защитените зони. „Като цяло световните обекти под защитата на ЮНЕСКО са 2000 и са разпръснати на всички континенти, в почти всяка страна, обхваща милиони квадратни километра от уникални екосистеми", каза Бокова.

Генералният директор на ЮНЕСКО подчерта също, че за дългосрочно развитие е необходимо младите хора да бъдат ангажирани, а за тази цел е важно развитието на организацията, поела ангажимент за образование за устойчиво развитие.

Бокова говори още на Азиатско-тихоокеанската среща за дъждовните гори, която предшестваше конгреса и проведе няколко двустранни срещи с държавни ръководители, включително с австралийските министър на външните работи Джулия Бишоп, министър на околната среда Грег Хънт, министър на връзките с обществеността Малкълм Тимбул и главният прокурор и министър на културата Джордж Брандис.