Гренландско и Норвежко море са се охладили 500 000 години по-рано от океаните на планетата
Гренландско и Норвежко море са се охладили 500 000 години по-рано от океаните на планетата / снимка: freeimages.com

Охлаждането на две морета - Гренландско и Норвежко, до днешните им температури е започнало в ранния плиоцен, половин милион години по-рано в сравнение с океаните на планетата, показват резултатите от изследване с фосилизиран морски планктон, цитирани от Сайънс дейли.

През плиоцена, преди 5,3-2,6 милиона години светът е бил по-топъл от днешния. Охлаждането на океаните до днешните температури започнало преди 4 милиона години. Ново изследване обаче разкрива, че охлаждането на Норвежко и Гренландско море е започнало 500 000 години по-рано.

Изследователят Стейн де Схепер и колегите му от университета в Берген, Норвегия, института „Алфред Вегенер” в Германия и Корейския институт за полярни изследвания проучили фосилизирани останки от микроскопичен морски планктон, най-вече от динофлагелатни цисти, открити в седименти в Норвежко и Исландско море.

„Установихме, че у динофлагелатните цисти са настъпили фундаментални промени преди около 4,5 милиона години. По същото време за пръв път са се появили студеноводни тихоокеански мекотели в Исландия. Това свидетелства, че е настъпило значително охлаждане в Норвежко и Гренландско море”, заяви Де Схепер.

Новото изследване и предишни проучвания за миграцията на тихоокеански мекотели в двете морета навеждат на мисълта, че през онази епоха студени водни маси са минали през Беринговия проток и са стигнали до Арктика. Те се влели в Норвежко и Гренландско море, където температурата постепенно станала като днешната. В западната и източната част на двете морета днес се наблюдава относителна разлика в температурите.

Най-южната част на Гренландия е на същата географска ширина като Берген и Осло, но климатът в Гренландия е много по-студен. Топлата вода край скандинавския бряг е пренасяна на север от Северноатлантическото течение, което е виновно за мекия климат през зимата по норвежкото крайбрежие. Студена вода край брега на източната част на Гренландия пък е пренасяна на юг от Източногренландското течение.

Резултатите от изследването са публикувани в Nature Communications.

Източник: БТА