Еколози бият тревога за есетровите риби в Дунав
Еколози бият тревога за есетровите риби в Дунав / снимка: БГНЕС
Еколози бият тревога за есетровите риби в Дунав
76393
Еколози бият тревога за есетровите риби в Дунав
  • Еколози бият тревога за есетровите риби в Дунав

Популацията на дунавските есетрови риби у нас е критично застрашена. В миналото шест вида есетри са обитавали река Дунав, като днес два от тях са напълно изчезнали, а останалите са застрашени. Това съобщи пред Дарик Иван Христов, ръководител на програма „Води" към WWF.

По повод тревожната статистика от организацията започнаха инициатива за подобряване и опазване на есетровите риби и пуснаха близо 5000 представители на вида чига в реката. Според експерта причините за изчезването на тези водни обитатели са загубата на места за размножаване и риболовът.

Близо 5000 чиги бяха пуснати в река Дунав, а инициативата е част от проекта на WWF за опазване на есетровите риби у нас, финансиран от Оперативна програма "Околна среда". По думите на Иван Христов в последните години популацията на есетри е изключително намаляла.

"Есетровите риби са критично застрашени, тъй като след 2000 година има много рязък спад в числеността им и те са буквално на ръба на оцеляването. От шест вида есетрови риби, които се срещат в Дунав, два са изчезнали отдавна, три са критично застрашени, а един е се води застрашен", каза експертът.

Христов поясни, че основната причина за изчезването на този вид риба е загубата на места за размножаване.

"Най-голямата е изграждането на "Железни врата", който прегражда естествения им миграционен път. В миналото моруните са се размножавали нагоре чак до Виена и тази част от реката в момента не е достъпна за тях. Много от местата за размножаване на есетровите риби в момента не са им достъпни и са унищожени", коментира Христов.
Риболовът, над допустимите граници също оказва влияние върху спада на популацията на есетрови риби в река Дунав, категоричен е експертът.

Той посочи, че има индикации, че в поределени моменти в миналото е имало свръхулов на есетрови риби, тоест хващат се повече отколкото могат да се възпроизвеждат, така че със сигурност прекомерният улов в определени моменти също е допринесъл, каза Христов.

Следващата година предстои пускането на още 40 000 есетрови риби по поречието на река Дунав.