Даниел Вълчев предлага срочни договори за научните работници
Даниел Вълчев предлага срочни договори за научните работници / cнимка: Sofia Photo Agency, Надя Коцева

В университетите и научните институции да се върви към въвеждане на срочни договори, предложи вицепремиера и просветен министър Даниел Вълчев. Според него това може да се случи с промяна в Кодекса на труда. Министърът покани политолози, социолози и икономисти при обсъждането на стратегия за научните изследвания за следващите 10 години. Предстои документът да бъде внесен в Министерския съвет.

Просветният министър Даниел Вълчев предложи когато има проект да се формира научен колектив и когато проектът приключи, ако той не продължи този колектив се разформирова и хората си вършат друга работа.

Проектът за стратегия предвижда повече пари за наука, участие на бизнеса и се очертават приоритети: храни и здраве, информационни технологии, възобновяеми енергийни източници, културно-историческо наследство. Всички участници в дискусията бяха единодушни, че трябва отчетност на изхарчените за наука пари. Според икономиста Георги Стоев стратегията поставя повече въпроси, отколкото отговори. „За какво точно плащаме като данъкоплатци, кой точно плаща сметката и как се мери ефекта от изхарченото и свършеното”, попита той.

Според Кънчо Стойчев бюджетните пари, които се дават на БАН „и хвърляме на боклука”. „Тя е обрасла бюрократична структура и дава минимален, смея да го твърдя, даже никакъв резултат”, каза той.

Според Евгений Дайнов „каквото и да правите по тази стратегия, когато и да искате да я приложите, ще искат да ви одерат живи, ще искат да ви бесят по фенерите и няма начин да си спестите това”.