Британското правителство ще разреши даряването на яйцеклетки
Британското правителство ще разреши даряването на яйцеклетки / netinfo

Британското правителство се готви да разреши даряването на яйцеклетки за нуждите на изследванията на стволовите клетки в страната, пише британският в. "Гардиън".

Британската служба за човешко оплождане и ембриология, британският орган, който регулира сектора на изследванията на стволови клетки, ще вземе решение за оторизиране на даряването на яйцеклетки на заседанието си в сряда. Жените, които дарят яйцеклетки, ще получат от службата по 250 британски лири и сума, която ще покрива пътните им разходи, пише изданието.

Сега в страната рискована операция за донорство на яйцеклетки се прилага само при оплождане ин витро. Британски учени смятат, че даренията на яйцеклетки ще помогнат за намирането на лечения за сърдечните заболявания, диабета, болестта на Алцхаймер и на Паркинсон.

Специалисти по медицинска етика обаче са уверени, че подобно решение ще проправи пътя към търговията с яйцеклетки, защото сумата от 250 британски лири ще бъде достатъчно мотивираща за жени от Източна Европа да дойдат във Великобритания и да дарят яйцеклетки си.