Археолози започнаха сондажни проучвания на град Тимум
Археолози започнаха сондажни проучвания на град Тимум / netinfo

Археолози от Регионалния исторически музей във Варна и от Градския исторически музей в Каварна започнаха сондажни проучвания на късноантичния град Тимум с акропол край Каварна.

Проучванията трябва да установят плана на акропола и хронологията на живот в този голям град, каза ръководителят на експедицията н.с. Христо Кузов.

Стратиграфските наблюдения (наслояването на културните пластове) сочат, че преди изграждането на крепостта тук е имало селище, обясни археологът. Според него то е обитавано през IV век, а през V век възниква крепостта. Крепостната стена е била строена, за да защитава местното население от варварските племена. На по-късен етап тя е била укрепена и удебелена от външната страна.

Досега е разкрита част от вътрешната крепостна стена, целта ни е да намерим един от входовете и кулите, които са го охранявали, уточни Христо Кузов. По думите му извън акропола са засечени останки от средновековни и под тях - ранновизантийски жилища. Пред крепостната стена са разкрити големи глинени съдове (питоси), в които местното население е съхранявало зърнени храни.

Според ръководителя на експедицията за името на града историците съдят по един-единствен извор, засега. Казва се Космография, авторът му е познат като Анонимния автор от Равена. В него той споменава за град Тимум, който се намира между античния град Бизоне (днешна Каварна) и Тиризис (античното име на Калиакра). За съществуването му свидетелстват и откритите в морето пред крепостта амфори и каменни котви преди 15 години. По тях археолозите съдят, че в залива е имало пристан за кораби и пристанище, на което е кипяла оживена товаро-разтоварна дейност.

Въпреки че имаме известни резултати, проучванията на Тимум са в много първоначален стадий. От историческа гледна точка градът е огромен и ще има работа за няколко поколения археолози, отбеляза Христо Кузов.