Ангажирани с каузата на медиците ни в Либия – с призив за освобождаването им
Ангажирани с каузата на медиците ни в Либия – с призив за освобождаването им / снимка: Sofia Photo Agency

Ангажирани с каузата на българските медици в Либия се обърнаха с призив за освобождаването им. Той беше прочетен на днешната среща на председателя на френската асоциация "Заедно срещу смъртното наказание" Мишел Тоб и националния омбудсман Гиньо Ганев с представители на инициативните комитети за освобождаването на медиците и с подкрепящи каузата общественици, политици, бизнесмени, творци, духовници.

В призива на участниците в срещата категорично се осъжда 8-годишното принудително задържане на медицинските сестри и палестинския лекар, изтъква се абсолютната невинност на медиците и тревога, че истината няма да излезе от либийската съдебна зала.

В призива се изказва дълбоко съжаление и съчувствие към съдбата на заразените либийски деца и готовност за подкрепа на усилията за тяхното лечение. Участниците призовават в документа либийските власти да ускорят края на процеса, да освободят невинните български сестри и палестинския лекар и да им позволят безпрепятствено да се завърнат, както и да се открият истинските виновници за създадените лоши хигиенни условия, довели до заразяването със СПИН на либийските деца.

Призовава се да се ускори и процедурата по започналото предварително производство в България срещу мъчителите на медиците, както и да се изнесе случаят пред независим и безпристрастен съд. С призива участниците в срещата се обръщат към всички български и европейски институции да подкрепят човешката кауза за освобождаването на несправедливо задържаните в Либия.

Журналистката Велислава Дърева от Сдружение "Препоръка 1726" каза, че призиви към либийските власти са безсмислени и добави, че в либийското общество никой не знае за какво става въпрос.

Този процес е престъпление срещу правата на човека и срещу правосъдието, каза Дърева, посочвайки редица по думите й драстични нарушения на международни документи, регламентиращи човешките права. Тя отново изтъкна тезата за контрапроцес, защото само така биха могли да прозвучат истинските доказателства и факти, които да станат достояние на световната общественост.

Освен идеята за контрапроцес, трябва да намерим някакъв път към либийското общество и гражданските общества на арабските страни с истинските факти и аргументи, категорична беше Дърева. По думите й всеки диктаторски режим се страхува от едно нещо и това е публичността.

От своя страна Мишел Тоб каза, че одобрява идеята за контрапроцес, но не за започването му веднага, а по-скоро като заплаха, ако скоро няма решение в Либия. Според Тоб по проблема трябва да бъде широко ангажирана международната общност, защото пред нея либийците няма да могат да направят каквото си искат.