75 млн. лв. са нерегламентираните пациентски плащания за 2007 г.
75 млн. лв. са нерегламентираните пациентски плащания за 2007 г. / Sofia Photo Agency, Надя Коцева

75 милиона лева годишно са неформалните плащания в сферата на здравеопазването у нас, сочат резултатите от изследване на институт „Отворено общество” за размерите и формите на корупционните схеми. Като "неформални" се посочват извършените от пациентите плащания, без получаването на документ за това. Изследването обхваща т. нар. "малка корупция" в сектора.

Според изпълнителния директор на институт "Отворено общество" Георги Стойчев, сумата е приблизително 3,6% от публичните разходи за здравеопазване през 2006 година.

Според изследването общият обем на годишните плащания от джоба на пациентите за здравни услуги в допълнение на здравноосигурителната вноска възлиза на 160 млн. лева, като в тази сума не са включени разходите за стоматологична помощ, лекарства, помощни средства, консумативи, извън системата на медицинските услуги, съобщи за Дарик радио Боян Захариев от институт „Отворено общество”.

Основните причини пациентите да се съгласяват да правят неформални плащания в системата на здравеопазването са свързани с опасението, че лекарят ще откаже да ги лекува и с липсата на информация за законите и правата, се казва в доклада на „Отворено общество”.

Националното представително проучване е направено през май 2007 година сред 1447 случайно избрани пълнолетни.

„Корупцията има две страни – този, който иска и този, който дава”, заяви министърът на здравеопазването Евгений Желев. Според анкетираните не корупцията е най-големият проблем в здравеопазването, високите цени на лекарствата.