22 години от атентата на гара Буново и Сливен
22 години от атентата на гара Буново и Сливен / netinfo

В Сливен ще бъде отслужена панихида в памет на жертвите на атентатите по време на Възродителния процес.

Възпоменанието се организира от движение „Гвардия”, Тракийско дружество Лазар Маджаров и ВМРО – Сливен.

Ще бъде приета и декларация, в която се настоява за разрушаването на паметника – чешма на осъдените на смърт атентатори през 1984 година, където ДПС провежда ежегодни събори.

"ВМРО Сливен ще настоява чешмата да не бъде съборена, а да се превърне в паметник на обединението и жертвите от Възродителния процес и терористичните актове преди 22 години”, каза пред Дарик Георги Георгиев, лидер на партията в Сливен.

На 9 март се навършват 22 години от извършването на терористичния акт на гара Буново, при който загинаха седем души, сред които жени и деца. На същия ден бомба избухва и в сладкарница "Епруветката" на хотел „Сливен“. Заедно с бомбените експлозии от 30 август 1984 година в чакалнята на жп гара Пловдив и аерогара Варна, жертвите са осем, между които три деца, а ранените – 51 души.

Терористите бяха заловени и осъдени на смърт от българския съд. За извършеното от терористите беше издигната възпоменателна чешма в село Трънак, Бургаско. През 1998 година в резултат на граждански протести чешмата беше разрушена.

„По-късно паметникът на убийците, отнели живота на невинни жени и деца, беше отново възстановен със съдействието на ДПС. За нас това е гавра с паметта на жертвите”, се казва в декларация на организаторите на панихидата.

Други новини от Сливен