100 години по-късно: Направиха реплика на първия български самолет
100 години по-късно: Направиха реплика на първия български самолет / снимки: Dariknews.bg, Пловдив, Димитър Владимиров
100 годи по-късно: Направиха реплика на първия български самолет
81312
100 годи по-късно: Направиха реплика на първия български самолет
  • 100 годи по-късно: Направиха реплика на първия български самолет

Реплика на първия български самолет, изработен през 1915 г., може да се види в Музея на авиацията в Крумово. Хиляди вече посетиха днес филиала на Националния военноисторически музей край Пловдив, за да видят и да се снимат с експоната, въпреки че конструкцията все още не е напълно завършена.

Изпълнител на единствената до момента реплика на самолета „Йорданов 1" е авиоинженерът Александър Мариносян. Пред Дарик той заяви, че не е лесно да се направи самолет, като в случая дори няма запазени чертежи и са работили с екипа само по снимки. Възприема конструирането като хоби, което съвпада с професията му.

100 години покъсно Направиха реплика на първия български самолет
netinfo

Представянето на репликата на самолета "Йорданов 1" е част от честванията на 100-годишнината от началото на самолетостроенето у нас, организирани от Фондация „Български военновъздушни сили" и Министерство на отбраната.

Изобретател на първия успешен самолет, конструиран и построен в България, е Асен Йорданов. Самолетът е биплан, с разпереност на крилата 14 м и дължина 8,5 м. Машината става първият успешен самолет, конструиран и построен в България.

100 години покъсно Направиха реплика на първия български самолет
netinfo

Асен Йорданов е роден през 1896 г. в София. През 1921 г. заминава в САЩ за участие в конкурс за обиколка на Земята. Конкурсът се проваля, а Йорданов остава в Ню Йорк като общ работник и учи английски език.

По-късно работи в авиокомпания като чертожник, после става изпитател, летец инструктор, конструктор и педагог. Записва аероинженерство, изучава физика, химия и радиотехника. Открива собствена компания и поддържа училище за летци. Пише научнопопулярни книги за авиацията. Умира през 1967 г. в Америка.

100 години покъсно Направиха реплика на първия български самолет
netinfo

Други новини от Пловдив