/ iStock
Германия е една от най-големите и влиятелни държави в Европа. Тя е известна със своята история, култура, икономика и композитори, сред които са Йохан Себастиан Бах, Лудвиг ван Бетовен, Рихард Вагнер и Йоханес Брамс.

Бетовен и неговите 9 симфонии

Лудвиг ван Бетовен е един от най-известните и влиятелни композитори в историята на музиката. Роден през 1770 година в Бон, Германия, Бетовен е известен със своите музикални творби, които са оценени заради техния гениален стил и иновативен подход към композирането.

Една от най-прочутите и значими творби на Бетовен са неговите девет симфонии. Те са създадени в периода между 1800 и 1824 година. Определено с тях достига върха на своето творчество в областта на симфоничната музика.

iStock

Всяка от деветте симфонии на Бетовен е уникална и изразява различни емоции и настроения. Неговата Първа симфония, завършена през 1800 година, е известна със своята енергичност и оптимизъм. Втората симфония, завършена през 1802 година, е по-тежка и мрачна, отразявайки борбата на композитора със своето здраве.

Най-известната от деветте симфонии на Бетовен е безспорно Девета симфония, завършена през 1824 година. Тя е първата симфония в историята, в която се използва хор, което я прави уникална.

Бах и неговите 100 симфонии

Йохан Себастиан Бах е един от най-известните композитори в историята на музиката. Той е написал над 100 симфонии, които са сред най-великите произведения на класическата музика.

Симфониите на Бах са изключително разнообразни и включват различни стилове и жанрове. Те са написани за различни инструментални състави.

iStock

Бах е известен със своята виртуозност и техническо майсторство в композирането на музика. Неговите симфонии са изключително сложни и изискват високо ниво на умение и техника от изпълнителите.

100-те симфонии на Бах са истинско богатство на класическата музика и остават важна част от музикалното наследство на света.

110 Нобелови награди

Германия е една от водещите нации в света по отношение на броя носители на Нобелова награда. С общо 110 носители на престижната награда, Германия заема второто място след САЩ, които имат общо 383 носители.

Нобеловата награда е едно от най-престижните признания в света и се връчва на индивидуалности и организации, които са направили изключителни приноси в областта на физиката, химията, медицината, литературата, миротворството и икономиката. Германия има носители на наградата във всички тези области.

iStock

Сред най-известните германски носители на Нобелова награда са Алберт Айнщайн, който получава наградата за физика през 1921 година, както и Вилхелм Конрад Рьонтген, който е бил удостоен с наградата за физика през 1901 година за откритието на рентгеновите лъчи.

Германия продължава да бъде важен център за научни изследвания и иновации, което допринася за богатия списък с носители на Нобелова награда от страната. 

Октоберфест – над 6 млн. посетителя и над 7 млн. литра бира

Октоберфест е най-големият пиво фестивал в света, който се провежда в Мюнхен в продължение на 16-18 дни през септември и октомври.

Тази година привлече над 6 милиона посетители и бяха консумирани над 7 милиона литра бира.

iStock

За първи път Октоберфест се провежда през 1810 година, когато крал Лудвиг I от Бавария организира голямо празненство за сватбата си. Фестивалът бързо става традиция и се превръща в ежегодно събитие, което привлича хиляди туристи от цял свят.

Внушителната Берлинска стена и нейните 155 км

Берлинската стена е символ на разделението между Източна и Западна Германия по време на Студената война.

Построена е на 13 август 1961 година. Тя е била дълга 155 километра и е разделяла града на две части - Източен и Западен Берлин. Берлинската стена е била направена  от бетонни блокове, бариери и огради, а по нея са били разположени стражи.

iStock

През годините много хора са загинали, опитвайки се да я пресекат.

След падането на Берлинската стена на 9 ноември 1989 година, Германия се е обединила, а стената е била разрушена.