Лилков: Столична община трябва да създаде инвестиционна компания партньор на бизнеса
Лилков: Столична община трябва да създаде инвестиционна компания партньор на бизнеса / снимка: БГНЕС, архив
Лилков: Столична община трябва да създаде инвестиционна компания партньор на бизнеса
82397
Лилков: Столична община трябва да създаде инвестиционна компания партньор на бизнеса
  • Лилков: Столична община трябва да създаде инвестиционна компания партньор на бизнеса

Кандидатът на Реформаторския блок за кмет на столицата Вили Лилков заяви, че в София бизнесът е силно подценен и Столична община дава много малко поле за неговото развитие. Той се срещна с представители на Българската търговско-промишлена палата.

За да може столицата да се развие като европейски център, бариерите пред бизнеса трябва да бъдат премахнати, допълни Лилков. Той посочи, че с основните си идеи за развитието на София Реформаторският блок залага на дългосрочното развитие на града.

Необходимо е да се преосмислят ключови концепции за развитието на столицата. София попада в последната пета група на големите европейски градове и е време за излезе от там, каза Лилков и допълни: „София трябва да се превърне в град с европейско значение. Тук са големите европейски инвестиции, тук е съсредоточен големият бизнес, тук е съсредоточен експертният потенциал, тук е науката, тук е високото образование в България. София трябва да дръзне да се сравнява с големите европейски столици. Тези, които трябва да застанат рамо до рамо със Столична община и които могат да помогнат тази визия да се развие и да се случи - това е бизнесът. За съжаление бизнесът е силно подценен. 70% от частните инвестиции в София се извършват само върху 30% от територията на града. Това означава, че общината отваря много малък фронт и поле за развитие на бизнеса. Това води до силен дисбаланс в развитието на града. Имаме София на центъра и София на крайните квартали. Имаме южен град, подложен на силен инвестиционен натиск, който дори го компрометира в известен смисъл и имаме северен град, който е напълно забравен с добър жилищен потенциал и потенциал за развитие на бизнеса".

Кандидатът на Реформаторския блок за кмет на София представи и вижданията си решаването на проблемите, които стоят пред бизнеса.

„Необходимо е Столична община да създаде мощна инвестиционна компания, която да бъде партньор на всякакъв тип бизнес проекти, особено за големи бизнес проекти. Една мощна инвестиционна компания би могла в сътрудничество, в публично-частни партньорства да привлича такъв тип бизнес и да работи заедно с него. На второ място предвиждам Столичната агенция за приватизация постепенно да се реогранизира и да се превърне в Агенция за насърчаване на инвестициите за инвеститорите от т.нар. клас Б. Знам за големите проблеми, които създават определени данъци и такси пред бизнеса. Голяма част от услугите и таксите на Столична община не са разходно ориентирани, както се изисква по закон. Затова съм предвидил всички такси и цени на услуги да бъдат преразгледани и строго разходно ориентирани", каза Вили Лилков.

Той предлага още въвеждане на публични електронни регистри за всички обществени поръчки на общината и общинските дружества и приемане на Наредба за насърчаване на инвестициите с общинско значение.

Представителите на Търговско промишлената камара поставиха редица въпроси - за възможностите за изграждане на въздушна железница, за това къде ще се изгаря горивото, което новият завод за битови отпадъци ще произвежда и защо „Топлофикация" не е подготвена за това, за нерационалното използване на минералните извори, паркирането, недостатъчния брой и лошото състояние на обществените тоалетни и други. На всички тях Вили Лилков отговори като предостави информация за състоянието в момента и възможното решение на тези проблеми.