Маймуните бонобо
Маймуните бонобо / iStock/Getty Images
Японски учени, изследвайки поведението на женските маймуни бонобо установиха, че тези примати осиновяват осиротели малки от други социални групи и ги отглеждат в продължение на 12-18 месеца, пише в. "Дейли мейл".

Изследванията на екип на проф. Нахоко Токуяма от японския университет в Киото са осъществени в Демократична Република Конго. Учените направили точен ДНК анализ на екскрементите на майките и на техните осиновени рожби, за да изключат всяка възможна генетична връзка между тях. Специалистите станали свидетели на две осиновявания в резервата в Уамба в периода април 2019 - март 2020 година. Приматолозите проследили поведението на четири социални групи бонобо и разпознали две сирачета, кръстени Флора и Руби, които били приети като собствени рожби от самки от други семейни общности.

Шимпанзетата стават по-близки, след като гледат филми заедно

Малкото бонобо от женски пол Руби било отгледано от 50-годишната Чио, чиито собствени деца я били напуснали, след като се присъединили към други стада. Другата майка-осиновителка, 18-годишната Мари, майка на две млади дъщери, отгледала 2-годишната Флора.

Учените установили, че другите бонобо не проявявали никаква агресия спрямо осиновените деца в групата. Майките-закрилнички глезели с храна и ласки припознатите си рожби в продължение на година, година и половина. Самите родителки имали вече натрупан опит с отглеждането на свои биологични деца.

Случаите на осиновяване се вписват в другите еволюционни черти на вида бонобо, като невероятна привързаност към малките и голяма толерантност към поведението на подрастващите.