/ ThinkStock/Getty Images
Изследователка от Политехническия университет във Валенсия не препоръчва да се консумират плодове, ако една трета от повърхността им е развалена, пише в. "Росийская газета".

Направиха най-голямата плодова салата в света (СНИМКИ)

В частност това важи за ябълките. В процеса на гниене се появяват микотоксини, които могат да се разпространят в здравата част на плода, при това без видими симптоми.

Кой е идеалният плод за твоята зодия? (ВИДЕО)

"Това са вещества, произведени от гъбички, които не миришат и нямат вкус. Те обаче могат да доведат до хронична интоксикация, която може да причини сериозни здравословни проблеми, като например рак на черния дроб и бъбреците. Рискът от инфекция е особено висок след консумация на развалени ябълки", обяснява изследователката Роса Порсел.

ThinkStock/Getty Images

Микотоксините не изчезват при термична обработка. Поради тази причина е препоръчително да не се използват развалени ябълки за пай или компот. Освен това трябва да се помни, че мухълът често има "корени", които проникват отвъд границите на повредената повърхност и не се виждат с просто око.

Биоложка твърди, че обикновената ябълка съдържа до 100 милиона бактерии

"Затова преди употреба е по-добре да нарежете съмнителния плод. Ако забележите и най-малката промяна в цвета и текстурата на даден продукт, трябва да го изхвърлите", допълва изследователката.

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук
БТА