/ Thinkstockphotos
Мандарината е един от най-популярните плодове, който обичаме да си хапваме през зимата. Тя е изключително добър източник на витамин С и помага за изграждането на силна имунна защита срещу зимните вируси.
 
В сравнение с останалите цитрусови плодове, съдържанието на витамин А, под формата на бета-каротин, е най-високо. Витаминът е полезен за очите и подсилва имунната система, а наличието на бром успокоява нервната система.

Учени изброиха най-полезните продукти за мозъка
 
В мандарините се намира и пектин - разтворимо влакно, което спомага за повишаване движението на червата, контролира нивото на холестерола и кръвната захар.
 
Консумацията на плода е изключително благоприятна и за черния дроб. Помага за обновяването на хепатоцитите и изчистването на натрупаните в организма мазнини.

Най-полезните сурови плодове и зеленчуци
 
Т.нар. хесперидинът, който се съдържа в големи количества в мандарините, особено във вътрешната част на кожата, има антиоксидантно и противовъзпалително действие върху клетките и тъканите, като по този начин помага за предотвратяване на преждевременното стареене и формирането на ракови клетки.