Впечатляващи колекции от Жан Пол Готие и Валентино в Париж
Впечатляващи колекции от Жан Пол Готие и Валентино в Париж / Guliver/Getty Images

Дизайнерът Жан Пол Готие показа новата си впечатляваща колекция в рамките на Седмицата на висшата мода в Париж, съобщи Франс прес.

Колекцията на Жан Пол Готие можете да видите тук

Важно място в колекцията имат булчинските рокли. Представянето им бе посрещнато с много аплодисменти. Сред присъстващите на дефилето бяха Катрин Деньов, Карла Бруни-Саркози, Дита Фон Тийз, Кончита Вурст и Ариел Домбал, които бяха седнали върху бели столове в седалището на модната къща във френската столица.

Вниманието привлякоха смокинги, къси полички от тюл, корсети, елегантни сака. Редица рокли сякаш са създадени от две отделени части - едната е обемна, а другата - по-скоро плоска. В края на дефилето се появи Наоми Кембъл, облечена само по боди с украса от листа и цветя, което бе покрито с тънка прозрачна пластмаса.

Манекенката Ана Кливланд пък носеше тюркоазена рокля с украса от бродерии и перли, която като че ли целеше да бъде почетена Лиз Тейлър и нейните седем брака.

Сред песните, послужили като музикален фон за представянето на колекцията, бяха White Wedding на Били Айдъл и Quelqu'un m'a dit на Карла Бруни.

"Постарах се да има булчински рокли за всякакви вкусове", заяви Готие, който през септември м.г. престана да проектира прет-а-порте. „Проектирах булчински рокли за жени на различна възраст. В сектора на висшата мода има много булчински рокли, но досега не бяха обръщал специално внимание на тези облекла. Възможно е те да са много романтични - с бели тъкани, дантела, тюл, воали, или не чак толкова. Някои рокли като че ли са създадени по-скоро за развод - заради десените, напомнящи змийска кожа".

В дефилето участваха и манекенки "извън нормите" - с по-пълнички фигури и по-възрастни от обикновено. "Имаше манекенки, родени през 80-те, 90-те години на миналия век, първото десетилетия на 21-ви век", отбеляза дизайнерът. „Имаше съвсем млади манекенки и такива, които са свързани с началото на кариерата ми, като например Наоми Кембъл. Тя бе 17-годишна, когато участва в мое дефиле".

Сред по-"старите" манекенки бяха също Виолета Санчес и Кристин Бергстрьом.

Кадри от Седмицата на модата в Париж: Джорджо Армани представи изпълнена с мечти за Ориента колекция

В представянето на колекцията висша мода на "Валентино" за следващата пролет и лято сякаш участваха руски селянки и принцеси от епохата на Ренесанса. Рокли и блузи са украсени с бродерии и напомнят руския фолклор. Редица облекла са вдъхновени от картини от Шагал. За създаването на рокля с украса от стъклени мъниста са били нужни 3500 часа труд.

Вижте вдъхновената от любовта колекция на Валентино на Седмицата на модата в Париж

Силуетите са издължени. Преобладаващи са пастелните тонове, цветът слонова кост, тебеширеното бяло, зеленото, но също емблематичният за модната къща червен цвят. Дизайнерите Мария Грация Киури и Пиерпаоло Пичоли поясниха, че за създаването на колекцията се вдъхновили от "любовта". През 2008 г. те станаха творчески директори на модната къща, основана от 82-годишния Валентино Гаравани, когото италианците смятат за "последния император в света на модата".

Източник: БТА