Виж три балетни спектакъла за по-малко от два часа
Виж три балетни спектакъла за по-малко от два часа / netinfo
Виж три балетни спектакъла за по-малко от два часа
52272
Виж три балетни спектакъла за по-малко от два часа
  • Виж три балетни спектакъла за по-малко от два часа

Три балетни спектакъла в рамките на час и 40 минути ще могат да изгледат любителите на това изкуство в края на април в Софийската опера. Цикълът включва "Шехерезада", "Ла Сурс" и "Скрябин квинтет". Освен български балерини и балетисти от трупата на Операта в спектаклите ще се включат и американски танцьори.

Постановките са част от второто издание на проекта "Американски балет за България" и ще бъдат представени на 19, 20, 28 и 29 април. Цените на билетите са от 10 до 60 лева, като вече почти са на изчерпване. Останалите количества могат да се намерят на касата на Софийската опера, както и да се купят онлайн от operasofia.bg и eventim.bg

Най-зрелищен от трите спектакъла ще е "Шехерезада" по музика на Римски-Корсаков. Досега той е бил представян единствено в САЩ. Модерната хореография е дело на американката Катрин Поузън, работила и по театрални постановки с артисти като Мерил Стрийп и Ричард Гиър.

Ето какво разказва пред Дарик Николай Илчев, управител на сдружението "Кълчаръл бриджис", което е сред организаторите на събитието: "Шехерезада" е най-големият балет на Катрин. Много тежък откъм декор, ефекти, осветление, костюми, откъм персонажи. Нищо, че е 50 минути, по сложност той съперничи на двучасов балет. Той е зрелищен най-вече заради костюмите и ефектите. Да не пропускаме, че има и мултимедия, която тече през цялото време. Тя се прави в България от български мултимедиен специалист. А за осветлението на спектакъла бяха купени още десет допълнителни прожектора със сменящи се цветове, за да можем да се доближим до онова, което Катрин Поузън си представя, че трябва да види публиката".

Виж три балетни спектакъла за помалко от два часа
netinfo

На 19, 20, 28 и 29 април в Софийската опера ще бъде игран и балетът на Джордж Баланчин "Ла Сурс" по музика на Лео Делиб. Постановчик е Даяна Уайт, работила със самия Баланчин. За избора на този балет Илчев обяснява: "Избирането на този балет не беше много лесно. То се извърши след сериозен преглед на живите му балети. Тъй като има такива, които не са играни и сега се съживяват по записки, по видео, но от живите балети този ни се стори най-подходящ за трупата. Той е по мярка. Но като техника, бих казал, и малко над мярката. Тоест - има стремеж за развитие на нови способности. Той е много труден, много музикален. Характерно за Баланчин е, че няма празен такт без стъпка. Няма как да тече музиката и балерината да е застинала в красива поза. При него всеки тон има стъпка. Това е ужасно. Той е изключително сложен, наистина граничи със спортна гимнастика. Ужасно тежък за изработване".

И третото заглавие в рамките на "Американски балет за България 2" - "Скрябин квинтет" - балет по музика на Скрябин. Спектакъл за четирима танцьори и един музикант. Кой е той? Отговаря Николай Илчев: "Петият човек е пианистът Георги Черкин. Той участва не само със звуците, които изтръгва от рояла, а е на сцената и участва визуално и емоционално в целия този спектакъл. Той е една игра на цветове. Знаете, че музиката на Скрябин е свързана с цветове, той вижда музиката в цветове. Това ще бъде отразено и в осветлението, и в костюмите. Има едно психологическо заиграване между музика, движение и цвят".

Правата върху трите балетни спектакъла са откупени до 2014 година, затова и след премиерите им в края на април те ще останат в програмата на Софийската опера и балет.