Да живееш под наем има положителни и отрицателни страни. От една страна, избираш си вече готово построено и евентуално обзаведено жилище, ако не ти хареса, можеш да го смениш с друго, не му плащаш годишен данък и други подобни.

Разбира се, имотът под наем има и своите негативи, огромният от които е, че ти си просто гост на това жилище. Трябва да го пазиш, да си плащаш за престоя в него и винаги си с единия крак навън.

Едно от най-тежките неща при наемането на апартамент обаче е самото търсене. Всеки, който е търсил жилище под наем, със сигурност се е сблъсквал с най-разнообразни проблеми и абсурди.

Най-големите безумия на интервю за работа (ВИДЕО)

Най-честите са нереални обяви - красиви снимки, изгодна цена, чудесна локация, звъните на посочения телефон и о, колко неприятно - точно сега го наеха! Но брокерът услужливо ви предлага да му обясните какво търсите, за да ви предложи нещо друго.

И тук идва драмата - вие казвате цена, те задължително отвръщат, че е прекалено ниска, вие предлагате район - там жилищата били доста по-скъпи от вашата цена. След което се започва и с ходенето на огледи - бързате да излезете от работа, за да отидете на оглед на апартамент, който се оказва далеч от това, което вие ясно сте обяснили на брокера, че искате.

Те от своя страна се опитват да ви обяснят, че не е чак толкова лошо и има редица предимства, които вие определено не виждате.

Ужасът в градския транспорт (ВИДЕО)

В последните години се започна и явлението да се иска задължителна такса оглед - 5, 10 лева или друга сума, срещу която обаче вие не получавате касова бележка. Редица агенции решават, че ще искат и 75% комисионна от месечния наем с извинението, че собственикът на жилището е отказал да им плати за услугата, затова те търсят начин да си избият парите.

От търсещия зависи дали ще се съгласи на всичко това или ще реши да се противопостави.

В почти всички сайтове за имоти под наем има възможност за докладване при нередност на обявата. Това е може би единственият начин да сигнализирате злоупотреба, тъй като към момента няма гласуван, приет и действащ ясен закон за брокерите и агенциите на недвижими имоти, който да пази и трите страни - агент, наемател, наемодател. Съществува общ европейски стандарт, който България като страна членка на ЕС трябва да спазва, но се оказва, че прилагането му е доброволно, а не задължително.

Спомени по студентството (ВИДЕО)

Затова, ако ви се налага да търсите жилище под наем или отдавате такова, заредете се с търпение и воля, както и с мнителност. Не позволявайте да ви използват и манипулират, отстоявайте позициите и желанията си относно търсения/давания имот и задавайте въпроси.

Уверете се, че ако отивате на оглед, е предоставена всичката ви нужна информация и предварително предупредете брокера, че няма смисъл да ви разкарва излишно да видите нещо несъответстващо на желанията ви.

В цялото търсене обаче ще има и редица комични и изнервящи моменти. Забавен поглед именно на тях прави влогърката Лили в новото си видео, което можете да видите по-горе.

Още от Лили можете да гледате тук