В петък в Санкт Петербург в креативното пространство "Люмиер-Хол" беше открит нов планетариум. Той ще се помещава в един от най-големите резервоари на газ в Русия, който е и паметник на културата.
 
След реставрацията площта на целия комплекс обхваща 4000 кв.м и обединява звездна зала, музей с космически експонати, интерактивни зали с виртуална реалност, образователни часове за най-малките и обсерватория. Диаметърът на закрития купол за прожекции пък е цели 37 м, което превишава с 2 м параметрите на планетариума в японския град Нагоя, който е вписан в Книгата на рекордите на Гинес като най-големия в света.
 
Най-големият планетариум в света ще бъде готов през 2018-а (СНИМКИ)

За да може посетителите на планетариума да се потопят изцяло в атмосферата на космоса - филмите ще бъдат излъчвани от 40 мощни проектори, резолюцията на изображенията ще бъде повече от 256 млн. пиксела, а мощността на звука ще достига 50 квт.
 
"Постарахме се да вложим в този проект не само финансови средства, но и собствените си знания, опит и креативност", каза инициаторът на проекта Евгений Гудов на откриването в петък пред кореспондент на РИА Новости.
БГНЕС