На Световния икономически форум в Давос стартира нова глобална кампания, която призовава за спешни действия за подобряване на достъпа до помощни технологии за милиони хора по света. Озаглавена "Отключете ежедневието", кампанията е първата глобална програма за помощни технологии и има за цел да повиши осведомеността относно правото на всеки на помощни технологии.

Здравният репортер на Voice of America (VOA) Линорд Муду разговаря с Паскал Бийлевелд, главен изпълнителен директор на ATscale, глобален лидер в подпомагането на създаването и прилагането на помощни технологии.

Част от тези технологии включват очила, слухови апарати, инвалидни колички, протези, дори смартфони. Те буквално могат да променят живота ви всеки ден. Чрез кампанията повече хора имат достъп до тези помощни технологии.

"2,5 милиарда души по света се нуждаят от една или друга форма на помощни технологии. Това е една трета от световното население. В страните с високи доходи средно около 80 процента, понякога 90 процента, имат достъп до тази технология. В страните с ниски доходи този брой е 10 процента - Африка, Южна Азия, Латинска Америка. И тази ситуация е абсолютно недопустима. И така чрез тази кампания ние се стремим да повишим осведомеността, да накараме правителствата да направят повече, да изпълнят своите отговорности. Те са подписали Конвенцията за правата на хората с увреждания, например, но не изпълняват тези ангажименти. Това е отговорност на всички, не само на правителствата. Това е частният сектор - тези, които произвеждат помощни технологии", обясни Линорд Муду.

Организациите на хората с увреждания трябва да изискват тези продукти и услуги. Това е човешко право. На въпрос как ще изглежда успехът след две до пет години и какви показатели ще се вземат предвид, той отговори: "Ние стартираме набор от различни програми в партньорство с правителствата и гражданското общество и частния сектор, за да увеличим наистина достъпа до помощни технологии".

"Например, масов скрининг в училищата за зрение и слух и предоставяне на слухови апарати и очила на деца, които иначе биха могли да се провалят в училище. Тези и много други усилия ще катализират движение, което ще помогне за достигане до 500 милиона души до 2030 г. Така че наистина това е работа на всеки", допълни експертът пред Voice of America (VOA).
Voice of America