Теракотената армия
Теракотената армия / iStock/Getty Images
От десетилетия учените умуват над въпроса защо бронзовите оръжия на воините от прочутата Теракотена армия в Китай са толкова добре запазени и изглеждат блестящи, почти непокътнати и остри, въпреки че са прекарали под земята повече от две хилядолетия, предаде Ройтерс, позовавайки се на публикация в сп. "Сайънтифик рипортс".

Според легендите воините в Теракотената армия в Китай са истински хора

Изследване на международен екип от учени под ръководството на специалисти от университета на Кембридж изглежда разрешава загадката, оборвайки вълнуващата хипотеза отпреди близо 40 години, че древните китайски занаятчии са използвали напредничава технология, за да предпазят метала от корозия.
Теракотената армия - мистериозната гробница на император Цин (ВИДЕО)

Настоящото проучването показва, че доброто състояние на оръжията - мечове, копия, алебарди, по-скоро се дължи на фактори като високото съдържание на калай в бронза, както и на благоприятния състав на почвата. Учените са стигнали до този извод след анализ на 464 бронзови оръжия и части.

Специалистите са установили, че хромът, открит по бронзовите повърхности, идва от богатия на въпросния метал лак, използван от майсторите като покритие за теракотените фигури и части от оръжия. Оказва се, че хромът не играе никаква роля за тяхното запазване.

теракотената армия

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук
БТА