/ Gulliver/Getty Images
През 1974 г. в околностите на град Сиан в източната китайска провинция Шанси е открита заровена в земята армия от над 8000 теракотени войници в естествени размери.
 
На находката първи попадат петима селяни при изкопаване на кладенец върху голям плосък хълм в покрайнините на планината Лишан. Те се натъкват на масивна керамика и тъй като се знае, че градът е столица на 11 императорски династии, селяните извикват археолози.
 
Теракотената армия - мистериозната гробница на император Цин (ВИДЕО)

Така са разкрити на дълбочина 2 м поставените в изкопи 8215 теракотени фигури на пеши воини в пълно бойно снаряжение, 130 бойни колесници, 520 коня и 150 кавалеристи. Впоследствие те придобиват известност под името Теракотената армия, станала една от сегашните забележителности на Китай.

Gulliver/Getty Images

Археолозите са уверени, че Теракотената армия е част от огромен погребален комплекс на император Цин Шихуан, управлявал от 259 до 210 г. пр.Хр. - един от най-успешните китайски владетели и първият, който успява да обедини Китай в една обща държава и заповядва построяването на Великата китайска стена.

Предполага се, че наблизо се намира гробницата на императора. Внушителният брой воини вероятно трябва да му помогнат в отвъдния свят да построи по-голяма империя от тази, която е имал на земята, както и да пазят гроба и вечното спокойствие на своя владетел от нашественици.

Gulliver/Getty Images

Височината на воините варира от 185 см до 195 см и всички са обърнати с лицата си на изток, където са разгромените царства. Статуите са направени с ювелирна точност и удивително старание. Невъзможно е да се открият две еднакви лица - сред тях има не само китайци, но и монголи, уйгури, тибетци и много други народности. Всяка статуя е различна от другите, било то по ръст, облекло и дори размерът на обувките.

Gulliver/Getty Images

Според най-старите легенди това са били истински хора, които са погребани живи след смъртта на император Цин. Обединителят на Китай е известен като изключително суров и стриктен владетел. Малко преди да умре, той лично посочил на приближените си кои точно воини трябва да го съпровождат в отвъдното. Освен различните лица на воините, точните анатомични форми, ръст и мащаби на нормалното човешко тяло също провокирали най-древните историци да вярват в легендата, че фактически Теракотената армия представлява погребаните живи най-добри бойци на император Цин.

Готовите фигури са изпичани в огромни пещи при температура около 1000 градуса. Археолозите обаче не са открили следи от тях.

Gulliver/Getty Images

Едва в последните години китайските учени разкриха част от загадката. Въз основа на анализа на открития върху статуите 32 вида цветен прашец, експертите установиха, че фигурите на конете и войниците са направени на различни места, при това доста далечни едно от друго. По този начин, отчитайки ареала на разпространение на едни или други видове растения в региона, изследователите стигнаха до заключението, че скулптурите на конете са изготвени близо до гробницата на Цин, а статуите на спешените воини са от места, разположени далеч от могилата.
 
През 1987 г. комплексът на гробницата на император Цин е включен в списъка на ЮНЕСКО за обекти от световно културно значение.

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук