Три здравословни причини да пием сок от цвекло всеки ден
Три здравословни причини да пием сок от цвекло всеки ден / ThinkStock/Getty Images

Сокът от цвекло помага на хората да тренират по-дълго, сваля кръвното налягане и допринася за предпазване от болести като деменция, инфаркт и инсулт, пише в. "Дейли експрес", позовавайки се на резултатите от британско и американско проучвания.

Изследователи от университета на Ексетър, Великобритания, са установили, че всекидневна доза сок от сурово цвекло дава възможност на хората да тренират с до 16 процента по-дълго от обичайното. Специалистите са открили и кое е най-подходящото време за прием на полезната течност.

За целта изследователите са давали на участниците в проучването да пият по една, две или четири дози от по 70 милилитра сок от цвекло. Оказало се, че най-благоприятен ефект оказват две дози, приети два часа и половина преди тренировка.

Цвеклото е богато на витамин B, желязо, магнезий, манган и калий

"Сокът от цвекло понижава количеството на кислорода, необходим за извършването на нискоинтензивна тренировка. Това помага на хората да вършат неща, които в противен случай не биха могли да направят. Течността действа и противовъзпалително, което допринася за по-бързото възстановяване на мускулите", обяснява Кейти Лансли от изследователския екип.

Резултатите от британското проучване са потвърдени и от американско изследване, разкриващо и редица други ползи от консумацията на сок от цвекло.

Сок от червено цвекло дава неподозирана мускулна сила на прекаралите инфаркт

Авторите му от университета на Северна Каролина са установили, че течността сваля кръвното налягане и подобрява състоянието на съдовете при възрастни хора, дори и при такива със сърдечносъдови заболявания.

Благоприятният ефект се дължи на съдържащите се в цвеклото нитрати, които помагат на сърдечния мускул да изразходва по-малко кислород, независимо дали човек извършва физическа дейност, или не. В резултат на това по-голямо количество кислород достига до други мускули.

Сок от червено цвекло срещу високо кръвно налягане

Напитката действа и съдоразширяващо, като по този начин увеличава притока на кръв към тялото и мозъка. В дългосрочен аспект този благоприятен ефект е свързан с понижен риск от инфаркт, инсулт и деменция.

Източник: БТА