Цвеклото не е най-популярният зеленчук, но въпреки това с право е наричан от някои суперхрана. Цвеклото е богато на витамин B, желязо, магнезий, манган и калий. Варено, изцедено на сок или нарязано сурово на салата, цвеклото е безценин източник на здраве и сила.
Още древните гърци са го използвали като лечебна храна. С червено цвекло Хипократ лекувал възпаления на кожата, инфекции и висока температура. Средновековните лекари в Европа открили, че с червено цвекло успешно се лекуват заболявания на кръвта.
Намалява риска от сърдечно-съдови заболявания
Само една чашка сок на ден от него е напълно достатъчно, за да бъде сърцето ви здраво, а тялото по-жизнено.
То влияе положително на кръвното налягане и намалява риска от запушване на кръвоносните съдове.
Подобрява работата на мозъка
Доброто кръвообращение се отразява положително и на работата на мозъка.
Сокът от цвекло помага да се намали стреса и мозъкът да работи на пълни обороти.
За да бъдете здрави, хапвайте цвекло
Регулира стомаха
Ако вашият стомах е проблемен и винаги се оплаквате от нещо, знаете колко е важен приемът на фибри.
Най-полезните плодове и зеленчуци
В цвеклото фибрите са в изобилие, възползвайте се.
Примерна рецепта за сок от черевно цвеклото:
глава червено цвекло
няколко моркова
1-2 ябълки
1 лайм
щипка джинджифил
2-3 стебла целина