Топ плодове и зеленчуци – лечители през есента

/ Thinkstock/Getty Images

Колкото и прекрасно да е лятото, то постепенно си отива. Есента е все по-близо и скоро ще почука на вратите ни. И тъй като през лятото пазарът е отрупан с плодове и зеленчуци, а изборът е повече от огромен, през есента това малко ще се промени. Затова е добре да сме подготвени за есенния избор и с какво е той полезен. През предстоящия сезон ще има изключително добри продукти, които природата ни дава и е добре да се възползваме. А с какво са полезни те, следващите редове са именно за това.

тиква
ThinkStock/Getty Images

Тиква
 
Ползата от тиквата е огромна, тъй като в нея се съдържат едни от най-важните микроелементи - магнезий, калий, калций, фосфор и натрий.
 
В този природен дар има голямо количество витамин А, С, витамини от група В - В1, В2, В12, както и витамин РР. Един от най-ценните витамини, съдържащи се в тиквата, е витамин К, който практически липсва в останалите плодове и зеленчуци.
 
Вкусната печена тиква, освен че е изключително полезна, съдържа нищожно количество калории, което я прави незаменима при диети или за хора, които се притесняват за натрупване на излишни килограми.

Ябълките са сред най-полезните храни за мозъка
ThinkStock/Getty Images

Ябълки

Те съдържат флавоноиди, едни от най-мощните антиоксиданти. Борят се с инфекциите и алергиите, предпазвайки от есенните вирусите.
 
Подобряват състоянието на кожата и подмладяват.

джинджифил
iStock/Getty Images

Джинджифил
 
Това е изключително приятна храна за есента, тъй като дава много топлина.
 
Предимствата на този корен са безброй. Помага при кашлица, настинка и болки в гърлото, стомашни проблеми, повръщане и алергии.
Облекчава стреса. Чаят от джинджифил действа и освежаващо.

сладък картоф
/ iStock/Getty Images

Сладки картофи
 
Те са богати на бета-каротен и витамин С, укрепват имунната система и предпазват от настинки и инфекции. Имат нисък гликемичен индекс и са идеален избор за диабетици.
 
Подобряват храносмилането и лекуват запек.

круши
ThinkStock/Getty Images

Круши
 
Те са чудесен източник на фибри. Плодът има богат набор от енергийни вещества. Съдържа най-вече фруктоза, глюкоза, ябълчна, лимонена и оксалова киселина, етерични масла и пектин. На тях се дължат ароматът и специфичният вкус на плода.
 
При самото узряване количеството на захарите и пектина се увеличава, а на киселините намалява. Крушата също така е богата на витамини. Най-много са витамините от група В. От минералите най-голямо е наличието на калий.

а
iStock/Getty Images

Чесън
 
Това е природното лекарство.
 
Съдържа алицин – химикал, който се бори с всякакви вируси и бактерии. Намалява нивото на „лошия“ холестерол в кръвта и предпазва от рак. Подобрява настроението.

Червеното цвекло е отличен източник на фолиева киселина
iStock/Getty

Цвекло
 
То е целогодишно, но е най-добро е все пак през есента.
 
Цвеклото е богато на бетаин, който укрепва сърцето и черния дроб, бори се с възпаленията и поддържа нивото на холестерола в норма. Освен това съдържа „полезни“ нитрати, които подсилват притока на кръв към мозъка и намаляват риска от развитие на деменция.

червена боровинка
Thinkstock/Getty Images

Червени боровинки
 
Те са най-добри между октомври и ноември.
 
Те са ефективни срещу инфекции на пикочните канали, а ако се ядат пресни, забавят развитието на рак и предпазват от болести на устната кухина. Като цяло червените боровинки са пълни с антиоксиданти, а в 100 грама се съдържат над 4 грама фибри и над 13 мг витамин С.

о
iStock/Getty Images

Червени чушки
 
Нищо не може да се мери по съдържание на витамин С, както е при червените чушки.
 
За да извлечете максимума, консумирайте чушките сурови, защото витамин С е чувствителен към топлинна обработка.
 
Добавете ги в салата, като например ги комбинирате с червено цвекло, моркови, магданоз, натрошени леко запечени орехи или тиквено семе, ябълков оцет, сол и зехтин.

ш
ThinkStock/Getty Images

Зеле
 
То е богато на фибри и съдържа доста вода.
 
Зелето, включително миниатюрният му вариант, известен като брюкселско зеле, съдържа витамин А и С и има висока концентрация на борещите се с рака глюкозинолати, на които дължи и специфичния си вкус. Имайте предвид, че за да извлечете максимални ползи, трябва да го ядете сурово. Топлинната обработка, например, унищожава голяма част от полезните глюкозинолати.