/ Thinkstock/Getty Images
Бавноходките - миниатюрни безгръбначни, наричани също водни мечки и смятани за най-издръжливите същества на нашата планета, могат да оцелеят след сблъсък на огромен астероид със Земята, за разлика от човека, сочат резултатите от изследване, цитирани от Франс прес.


Те могат да оцелеят до смъртта на Слънцето, т.е. още най-малко 10 милиарда години или казано с други думи - по-дълго от човечеството, уверяват учени от Оксфордския университет във Великобритания и Харвардския университет в САЩ.


На Земята този шампион по издръжливост се среща почти навсякъде, от някои върхове в Хималаите до океанските дълбини. Смятана за най-издръжливия организъм, бавноходката може да оцелее 30 години без да се храни, нито да пие течности.

Най-старите организми на Земята могат да оцелеят на Марс
 
Тя може също да оцелее при екстремни температури - от минус 272 градуса Целзий до 150 градуса Целзий за няколко минути. Тя може да понесе екстремно налягане и притежава добра резистентност към радиацията, за разлика от човека. Бавноходката е като опитно зайче за компютърно тестване на издръжливостта на живи същества след евентуален сблъсък на нашата планета с небесно тяло.
 

"Без технологиите, които го защитават, човечеството е много уязвимо.  Малки промени в заобикалящата ни среда могат да имат драматични последствия за нас. На Земята има много видове, чиято издръжливост е по-голяма от тази на човека. Следователно животът може да продължи след изчезването на човечеството", заяви Рафаел Алвеш Батища от Оксфордския университет
 
 
БТА