Супербогаташите са станали още по-богати
Супербогаташите са станали още по-богати / ThinkStock/Getty Images

Членовете на избрания клуб от 300 супербогати хора в Швейцария, сред които е певицата Тина Търнър и наследниците на Гучи (Gucci), са увеличили състоянието си през 2015 година въпреки трусовете на борсата. Това сочи годишното изследване на швейцарското икономическо списание "Билан", цитирано от Франс прес.

Седмичникът е пресметнал, че общото състояние на тези заможни хора се е увеличило с 6 милиарда шв. франка (5,5 милиарда евро или 5,9 милиарда долара), за да достигне рекордните 595 милиарда франка (547 милиарда евро или 581 милиарда долара).

"Условията за най-богатите хора не бяха от най-добрите тази година", пише списанието. То уточнява, че това не им е попречило да забогатеят още повече.

Богатите живеят по-дълго

Миналата 2014 година бе по-добра година - през нея клубът на заможни спечели с 25 милиарда франка повече в сравнение с предходната година. Една трета от супербогаташите или 132 души са милиардери. За сравнение, според класацията на американското списание "Форбс", в света има 1826 милиардери.

През 1988 година "Билан" публикува първата си класация от този род. Тогава тя се наричаше "Топ 100" със стоте души, притежаващи общо състояние на стойност 66 милиарда швейцарски франка.

За 14-а поредна година шведската фамилия Кампрад - Икеа (Ikea) е начело на класацията със състояние между 44 и 45 милиарда шв. франка или с 2 милиарда повече, отколкото през 2014 година.

Ингвар Кампрад, основателят на Икеа, вече не живее в Швейцария, но двамата му синове, които управляват групата, имат швейцарски паспорти.

Богатите американци станаха по-богати от всякога

На второ място е биреният магнат жоржи Леман, който ида двойно гражданство - бразилско и швейцарско. Той е увеличил състоянието си с 3 милиарда, за да стигнат 28 до 29 швейцарски франка.

Леман, който живее в Рапесвил, на брега на Цюрихското езеро, където е избрал да се засели и руският дисидент Михаил Ходорковски, отне второто място на фамилиите Хофман и Йори, наследнички на фармацевтичната група Рош (Roche).

Южноафриканецът Ейвън Глазенберг, шеф на групата Гленкор (Glencore), чиито акции силно поевтиняха тази година, е изгубил 3,5 милиарда франка за 12 месеца. Състоянието му вече се оценява на 2 милиарда франка.

Клубът на 300-те най-богати хора в Швейцария има и 12 новоприсъединили се членове, сред които е бразилсикят писател Паулу Коелю, който живее в Женева.

Източник: БТА