Статуята на свободата била вдъхновена от египетска селянка
Статуята на свободата била вдъхновена от египетска селянка / ThinkStock/Getty Images

Американски учени от Смитсъновия институт твърдят, че Статуята на свободата в Ню Йорк е била вдъхновена от египетска селянка, предава Франс прес.

Тя е дело на френския архитект Фредерик Огюст Бартолди. Той посетил Египет в периода 1855-1856 година и развил истинска страст към "монументалните обществени сгради и колосалните монументи".

Когато египетското правителство направило обществена поръчка през 1869 година за построяване на фар край Суецкия канал, Бартолди предложил да бъде издигната огромна женска статуя, носеща факел в ръка. Идеята била как Египет носи светлина за Азия.

Най-грозната новопостроена сграда в Лондон (СНИМКИ)

За своя монумент Бартолди се вдъхновил от древноегипетските колоси и от силуета на забулена египетска селянка. Монументът край Суецкия канал е трябвало да бъде висок 26 метра, разположен върху пиедестал със страна 14,5 метра. Бартолди направил поредица от скици, на които след това египетската селянка еволюирала в богиня с гигантски размери.

По онова време мнозинството от египтяните били мюсюлмани - 86 на сто в Кайро и Александрия и 91 на сто в другите населени места.

След като проектът на Бартолди за Суецкия канал отпаднал, той отново се върнал към женския силует и го трансформирал през 1870 година в Статуята на свободата, която Франция дарява на САЩ.

Тя е тържествено открита през 1886 година в Ню Йорк и въплъщава свободата, озаряваща света.

Източник: БТА