Най-грозната новопостроена сграда в Лондон (СНИМКИ)
Най-грозната новопостроена сграда в Лондон (СНИМКИ) / ThinkStock/Getty Images

Небостъргачът "Уоки-токи" с необичайните си форми, напомнящи портативен приемник-предавател, спечели тазгодишния конкурс "Карбънкъл" за най-грозна новопостроена сграда в британската столица, съобщава в."Дейли мирър".

37-етажното офис здание спечели ежегодния приз на списание "Билдинг дизайн". Названието на постройката официално се водеше "20 Фенчърч стрийт", но всички лондончани я наричат "Уоки-токи". Други сравняват конструкцията с терминал на летище. Основателят на приза Томас Лейн определи тазгодишния победител като "здание, толкова контрастиращо с околния пейзаж, колкото неканен гост на парти".

Найгрозната новопостроена сграда в Лондон (СНИМКИ)
netinfo
Според него било много трудно да се намери човек, който да е харесал постройката, издигната през април 2014 година. Стъклата на небостъргача станаха известни с това, че с отразените от тях слънчеви лъчи успяха да стопят един автомобил "Ягуар".

Наградата "Карбънкъл" в превод означава цирей. Тя бе вдъхновена от коментар на принц Чарлз. През 1984 година той определи архитектурния проект за разширяването на Лондонската национална галерия като "цирей върху лицето на скъп приятел".

Сега новият "цирей" на Лондон е именно "Уоки-токи", отбелязва БТА.

Найгрозната новопостроена сграда в Лондон (СНИМКИ)
netinfo