/ ThinkStock/Getty Images
Американската дизайнерка Тори Бърч смени описанието на един от тоалетите в новата си колекция, след като хиляди румънци се разгневиха на факта, че бе представила манто, което е идентично с традиционна румънска дреха, като вдъхновено от африканската култура, съобщават румънски медии и Асошиейтед прес.


Онлайн групата "Румънска блуза", която популяризира традиционните румънски носии, показа във Фейсбук мантото на Бърч редом до автентична румънска носия от района на Горж, която е изложена в Музея на изкуството "Метрополитън" в Ню Йорк. Двете дрехи са наистина идентични, посочва АП.

Някои румънци обвиниха Бърч в плагиатство заради този тоалет в колекцията й за 2018 г. Групата "Румънска блуза" я призова "любезно да отдаде заслуженото на източника на своето вдъхновение". Днес дизайнерката излезе със съобщение, в което се казва, че "в усилието да резюмираме колекцията сме пропуснали справката за красивата румънска аба, която вдъхнови един от тоалетите". В Румъния не възприеха това уточнение като извинението, което очакваха, а обвиненията в плагиатство продължават да валят, съобщава информационният сайт Зиаре. Мантото не е единствената дреха в колекцията на Бърч с румънски мотиви. Те могат да бъдат забелязани и на чифт обувки, един панталон, една чанта и една рокля, посочва Зиаре.


Румънски дизайнери поискаха защита за румънските носии, за да се избегнат подобни случаи в бъдеще. Тори Бърч е една от най-богатите жени в САЩ с богатство от над 600 милиона долара. Тя е предпочитана дизайнерка от редица холивудски знаменитости, сред които актрисата Джесика Алба, отбелязва Зиаре.

 
БТА