Разумни същества може да има на 40 хиляди планети
Разумни същества може да има на 40 хиляди планети / снимкa: БГНЕС

Почти 40 хиляди планети от нашата галактика могат да бъдат населени с разумни същества. До този извод са стигнали астрофизиците от Единбургския университет, съобщава британският вестник "Дейли Телеграф", цитиран от БГНЕС.

Учените са събрали и анализирали всички налични данни за 330 планети, познати на човека, след което са установили какъв процент от тях разполагат с условия, при които могат да се развият разумни форми на живот.

Eдин от астрофизиците Дънкън Форгън е създал специална програма. Получените числа демонстрират достатъчно голям диапазон от възможности за съществуването на извънземни цивилизации, подобни планети могат да бъдат от 361 до 37 964. Все пак Форгън отбелязва, че трябва да вземем под внимание по-малкото число. "И въпреки това, при съвременното развитие на науката опитът да установим контакт с тези планети ще ни отнеме 300-400 г.", смята ученият. "Трябва да имаме предвид, че при изчисленията се е отчитала възможността за съществуването на изключително хуманоидни форми на живот", подчертава астрофизикът. По думите му, също така трябва да се отчете, че по-голямата част от тези небесни тела са много по-стари от нашата Земя, така че ако там има някакви цивилизации, то те ще са по-напреднали от нашата в техническо отношение.

През последната година уфолозите от Министерството на отбраната на Обединеното Кралство са регистрирали над територията на страната 285 случая на НЛО.