Първият пингвин се е появил преди 20 млн. години
Първият пингвин се е появил преди 20 млн. години / снимка: Gulliver/Getty Images

Праотецът на съвременните пингвини е живял в Антарктида преди около 20 милиона години назад. Това се казва в статия, публикувана в списание Biology Letters.

Пингвините живеят на места с най-различен климат - от тропическите Галапагоски острови до скованата в лед Антарктида. Смята се, че предците на пингвините първоначално са се появили именно на Южния полюс, а след това са се разселили по света.

Санкар Субраманиян от Университета Грифит в австралийския град Бризбейн и неговите колеги са дешифрирали няколко участъка от генома на 11 вида пингвини. Сравнявайки тези последователности, те са получили "молекулярен часовник". Това е метод, който позволява да се определи, кога са се разделили еволюционните пътища на различните видове.

Изследователите са уточнили показанията на молекулярния часовник с помощта на дешифрираните геноми на пингвини, направени от други учени, и данните за възрастта на изкопаемите останки, най-древните от които са на около 10 милиона години.

Така учените са установили, че общият праотец на съвременните пингвини е живял преди 20,4 милиона години, докато според предишните оценки - преди 41-51 милиона години, посочва БГНЕС. Освен това те са открили, че преди 11-16 милиона години от него е произлязла по-голямата част от съвременните пингвини.

"Преди около 12 милиона години в Антарктида е регистрирано рязко захлаждане, в резултат на което целият континент е покрит с лед. Температурата е продължила да пада и това вероятно е изиграло определена роля в разделението на еволюционната линия на пингвините", заявяват авторите на публикацията.