/ ThinkStock/Getty Images
Учени установиха, че продължителността на брака e свързана с определен вид генен рецептор в организма ни, пише в. "Дейли Мейл".

Бум на сватбите на 18.08.2018. Дали щастието зависи само от датата?
 
Учени от Йейлския университет изследвали 178 женени двойки на възраст между 37 и 90 години. Участниците в проучването трябвало да попълнят въпросници относно брака им и неговата стабилност. В същото време им били взети натривки с генетичен материал. От направените изследвания се доказало, че двойките, които притежават специфична вариация в техния генен рецептор на окситоцина, се радват на по-продължителен и стабилен брак.

Окситоцинът е хормон, който е от съществено значение за социалното общуване и често е наричан "хормонът на любовта". Той играе важна роля в изграждането на стабилни връзки.

Нещастният брак е по-опасен за здравето от пушенето
 
Въпросният генен вариант на окситоцин-рецептора е наречен OXTR rs 53576. При предишни проучвания се оказа, че той е свързан с черти на характера като емоционална стабилност, емпатия и общителност. Проучването на учените от Йейлския университет е първото, което свързва продължителността на брака с генни фактори, изтъква неговият автор Джоан Монин.

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук
БТА